
Araba kullanmayı ilk öğrenenler, trafiğe sorunsuz şekilde çıksalar da bir süre park konusunda sorun yaşamaya devam ediyorlar. Bunda önyargıların, yapılan stresin ve daha önce başkalarının kötü deneyimlerini dinlemiş olmanın etkisi büyük. Zaten, genelde trafiğin yoğun olmadığı ve izleyen gözlerin bulunmadığı alanlarda aracını daha rahat ve sorunsuzca park edebildiğini göreceksin. Sana vereceğimiz araba park etme tüyoları sayesinde de bu işi kolayca kavrayacaksın.
Yararlanman için sana vereceğimiz araba park etme tüyoları ile sık sık pratik yapmanda fayda var. Her yeni pratikte, verdiğimiz tüyoları daha iyi kavrayacak, kendine özgü yöntemler de geliştireceksin. Direksiyon derslerinde genelde iki durumdan ve buna bağlı geliştirilen iki yöntemden bahsedilir: Paralel park ve dikey park. Aşağıda her iki yöntemin de püf noktalarını bulacaksın.
Arabayı Paralel Park Etmek için
Arabayı iki aracın arasına yatay şekilde park etme tekniği için paralel park kavramı kullanılıyor. Paralel parkın incelikleri için aşağıdaki rotayı takip edebilirsin:
- Öncelikle, park etmek istediğin iki araç arasındaki mesafenin senin araban için yeterli olup olmadığını tespit etmelisin. O esnada kendine şu soruları sorman önemli: Belirlediğin alana kolaylıkla girebilecek misin? Sen park ettikten sonra diğer araçlar sorunsuz şekilde çıkabilecek mi?
- Park etmeye karar verdiğin anda ise diğer araçlara uyarı olması için dörtlülerini yak.
- Park edeceğin alana girmek için öndeki aracın paraleline yarım metrelik bir mesafeyle yanaş.
- Arabanın tamponunu bu arabanın tamponuyla eşitle.
- Arabanı geri vitese alarak direksiyonunu gireceğin yöne doğru tam kır ve geri git. Bu esnada yavaş olmalı, fren kontrolünü de bırakmamalısın.
- Direksiyon hocalarının genelde 45 derece olarak tanımladığı açıyı yakaladığında (yan aynadan arkadaki arabanın plakasını gördüğünde) dur ve direksiyonu bu kez aksi yöne kırarak geri gitmeye devam et. Özellikle acemilikte bu işlemleri oldukça yavaş yapman gerektiğini tekrar hatırlatalım.
- Eğer arabanın eşit mesafede konumlanmadığını düşünüyorsan, direksiyonu düzelterek öne ve arkaya giderek uygun pozisyonu alabilirsin.
- Park ettikten sonra dörtlülerini kapatmayı unutma.
Arabayı Dikey Park Etmek için
İki araba arasına dikey şekilde girerek yapılan parktır. Bu parkın püf noktaları için şu önerileri dikkate alabilirsin:
- Arabayı park edeceğin alanı belirlediysen ve trafik de uygun koşullardaysa ilk etapta yapman gereken dörtlüleri yakmak.
- Park yerinin tam karşısında değilsen, gerekli açıyı yakalayıp direksiyonu kırarak hedeflediğin alana arabanın ön kısmını sokmalısın.
- Eğer direksiyonu kırdıysan yavaşça ilerlerken bir yandan da direksiyonu toplayıp alanı ortalamalı ve aracını düz hale getirmelisin.
- Park ettikten sonra arabadan inmeden önce kapıların açılması için uygun mesafeyi bıraktığından emin olmalısın.
- Son adımda, dörtlülerini ve açıksa farlarını kapatmayı unutma.
Arabayı Geri Vitesle Dikey Park Etmek için
Geldik bir öncekine göre zorlayıcı sayılabilecek ama işin tekniğini öğrendikten sonra kolaylıkla üstesinden gelebileceğin geri vitesle park etme kısmına.
- Uygun bir park yeri bulduktan sonra dörtlülerini yakarak işe başla.
- Geçen bir araç, insan ya da hayvan olup olmadığını kontrol ettikten sonra park edeceğin alanı dikey kesecek ve geçecek şekilde ilerle. Bu noktada mesafeyi şöyle hayal et: Geri geldiğinde aracının arkası belirlediğin alana girebilmeli.
- Arabayı geri vitese aldıktan sonra, boş alanı ortalayacak şekilde yavaş ve kontrollü gel.
- Eğer alanı ortalamadığını fark ettiysen öne ve arkaya hareket ederek birkaç adımda girebilirsin.
- Aracını park ettikten sonra, kapıların sorunsuz şekilde açıldığından emin ol.
- Dörtlülerini ve açıksa farlarını kapattıktan sonra işlem tamam.
Senin için hazırladığımız araba park etme tüyoları ile bugüne kadar gözünde büyüttüğün bu işi kolayca kavrayabileceksin. Yazımızı okuduktan sonra, kontrolü ve güvenliği elden bırakmadan pratiklere başla. Pek çok alanda hayatını kolaylaştıracak öneriler için Yandestek Blog’u ziyaret etmeyi unutma.