
Bahçeli bir evde oturmak kimin hayali değil ki? Gün içinde toprağa basarak üzerimizde biriken negatif enerjiyi atmak, temiz hava almak ve doğanın dinlendirici, iyileştirici etkisine kendimizi bırakmak için bahçeler birebir. Ancak herkes bahçe bakımı konusunda bilgi sahibi olmayabilir çünkü bu konunun da incelikleri var. Rutin şekilde özen gösterilmediği takdirde solup gidebilecek bu nefes alanlarımızda bahçe bakımı nasıl yapılır? Bahçe bakımının püf noktaları neler? Bu yazımızda hepsine değineceğiz.
Öncelikle, bahçe bakımı yaparken akla gelmesi gereken ilk şey bahçenin de canlı bir organizma olması. Dolayısıyla çiçekler, ağaçlar, çimenler canlı kalmak için daima suya, toprağının havalandırılmasına, düzenli ilgiye ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Bir insan ya da hayvan kaç gün susuz dayanabilir düşünsene… Üstelik bahçeyi oluşturan her unsurun farklı özellikleri ve ihtiyaçları vardır. Bunu da göz önünde bulundurmak oldukça önemli.
Bahçe bakımını konusunda deneyimli değilsen ilk etapta küçük bahçelerle becerilerini geliştirebilirsin. Başlangıçta nereden başlayacağını bilemeyebilir, basit işleri uzun sürelerde halledebilirsin ancak zaman geçtikçe pratikleştiğini hatta kendi alternatif yöntemlerini bulduğunu da göreceksin. Ayrıca meyve, sebze yetiştirilen, geniş yelpazede çeşit barındıran, büyük bahçelerde işin uzmanlarından destek alabileceğini unutma. Bahçe bakımı nasıl yapılır? İşte senin için hazırladığımız öneriler:
Bahçenin Analizi
Bakım aşamasına geçmeden önce bahçeni yakından tanıman gerektiğini söyleyelim. Bahçendeki toprağın özelliğini, bahçende hangi bitkilerin yer aldığını ve gelecekte yetiştirmek istediklerini tespit etmelisin. Bu noktaları netleştirmen, yetiştirmek istediğin bitkilerin hangi mevsimde dikiminin yapılması gerektiği, bulunduğun coğrafyanın iklimi ve toprak yapısıyla uyumlu olup olmadığı gibi yeni bilgileri öğrenmen için de önemlidir.
Doğru Sulama Yöntemleri
Sulamayı sabahın erken saatleri ya da akşamüstü gibi günün serin saatlerinde yapmalısın. Sıcak saatleri önermememizin nedeni ise toprakta buharlaşma görülmesi. Gelelim diğer hususlara; çiçeklere eşit ölçüde, diplerine gelecek şekilde su vermelisin, yaprakların su almaması önemli. Ayrıca bir diğer hayati konuysa, eğer düzenli aralıklarla bahçeye su verecek kimse yoksa otomatik sulama sistemi kurman gerektiği.
Çimlerin Bakımı
Çimlerin parlak ve yoğun olabilmesi akşam serinliğinde sulamalı, sıcak havalarda ayda bir defa biçilmesi, ayrıca yılda bir defa da toprağının havalandırılması gerekmektedir. Böylelikle çimlerin sararmasına ve toprakta kel noktaların oluşmasının önüne geçilmiş olur.
Budama İşlemi
Budama bahçe bakımının olmazsa olmazlarından. Özellikle mevsim geçişlerinde, kuruyan dalları ve yaprakları budamak gerekiyor. Yıl içinde de bahçenin takibi yapılarak, gerekli görülen zamanlarda bu işlemin tekrarlanması yeni dal ve yaprakların sağlıklı şekilde çıkması için önemli. Ancak bitkileri küstürmemek için aşırıya kaçmamak taze kısımlarını budamamak gerek. Bu işlemi çiçek ve çalı gruplarına şekil vermek için de aşırıya kaçmadan yapabilirsin.
Toprağı Havalandırma
Eğer bahçenizde çimenlerin yanı sıra başka bitkiler de bulunuyorsa, bu bitkilerin köklerine zarar vermeyecek ve toprağın 5-10 santimlik kısmına ulaşacak şekilde ayda bir çapa yaparak havalandırmak gerekiyor.
Gelişim Takviyesi
Yumurta kabuklarını ezip bitki köklerine yerleştirerek, doğal bir gübreleme yöntemi olan kompostu sağlamış olursun. Kalsiyum içeren yumurta kabukları, bitkilerini beslemeye ve daha sağlıklı büyümelerine yarar. Diğer yapay gübreleme işlemleriniyse günün serin ve rüzgârsız saatlerinde yapmanı öneririz. Özellikle hayvansal gübreleme için sonbahar mevsimini tercih etmek, bitkilerinin çetin kış koşullarına sağlam girmesini için önemlidir.
Görüldüğü gibi basit adımlarla bitkilerinin yetişme koşullarını ve bakımını sağlayabilirsin. Başta zor ve karmaşık bulabileceğin, alışkın olmadığın bu sistemin, zaman içinde oldukça kolaylaştığını göreceksin. Rutine dönüştüğündeyse oldukça keyif alacağını şimdiden söyleyelim. Artık bahçe bakımı nasıl yapılır sorusunun cevapları sende. Daha önce hazırladığımız Yeni Başlayanlar için Adım Adım Balkon Bahçeciliği yazımıza da göz atabilirsin.