
Bebeğiniz olacağı haberini aldıysanız hayatınıza yeni kurgular, planlama ve organizasyonlar da yavaş yavaş girmeye başlamış demektir. Onlardan biri de bebek odası hazırlığı. Artık evin bir odasını bebeğinize ayırmanın ve ona uygun koşulları sağlamanın vakti geldiyse bu yazı senin için.
Bebeğiniz için hazırlık yapmak, heyecanlı olduğu kadar oldukça keyifli bir süreç. Bir süre araştırma yaptıktan sonra; evinizin koşullarına, zevkinize, çocuk gelişim metotlarına ve daha da önemlisi sağlıklı ve güvenilir oluşuna göre mobilya ve dekorasyon seçenekleri arasından kararınızı verebilirsiniz. Bu yazımızda dekorasyondan ziyade, bebek odası hazırlığında olmazsa olmazları ve dikkat etmeniz gereken başlıca hususları bir araya getirdik:
Sağlıklı Koşullar Nasıl Sağlanmalı?
Bebek mobilya ve eşyalarının kimyasal ürün içermemesi büyük önem taşır. Alacağınız ürünlerde kullanılan malzemeleri, üretim aşamalarını ve sertifikaları olup olmadığını öğrenmelisiniz. Almayı düşündüğünüz mobilyaların özellikle TUV GS, TSE ve E1 adlı sertifikalara sahip olmasına ve fiziksel testlerden dayanıklılık sonuçları almasına özen göstermelisiniz.
Güvenlik Nasıl Olmalı?
Bebeğiniz için tasarlayacağınız güvenlik önlemlerinin yetişkinlerinkinden farklı olacağını unutmayın. Önlemlerin özellikle hareket alanı geliştikten ve yürümeye başladıktan sonra daha fazla önem ifade edeceğini göreceksiniz. Yapılması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
- Bebek beşiğinin parmaklıkları, bebeğin düşmemesi için boyundan uzun olmalıdır.
- Odada bebeğin yetişebilir olduğu prizlere eğer yoksa koruyucu kapaklar takılmalıdır.
- Yatağının içinde kalın yorgan, ulaşabileceği noktalarda oyuncaklar, el ya da ayaklarının takılabileceği delikli örtü ve ürünler bulunmamalıdır.
- Emeklemeye ve yürümeye başlayan bebekler için eşyaların sivri köşeleri silikonlu koruyucular ya da bariyerlerle kapatılmalıdır. Aynı zamanda odada kırılabilecek, ufak parçalara ayrılabilen aksesuarlara yer verilmemesi de önem taşır.
Aydınlatmada Neler Göz Önünde Bulundurulmalı?
Bebeğin bulunduğu odada, uykuya dalışını etkileyecek ve uyarıcı olabilecek parlak ve güçlü sarı, beyaz ışık kullanımından kaçınmalısınız. Odanın her yerini eşit düzeyde aydınlatacak hafif ışık yayan aydınlatma kaynakları bunun için idealdir. Derin ve kaliteli bir uyku uyuması için uyku esnasında odanın karanlık olması ya da loş bir gece lambası kullanılması uygun olabilir.
Halı ve Perde Seçimi Neden Önemli?
Bu ikili, önemsiz gibi görünse de seçimleri esnasında sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Başta halı olmak üzere; bu parçalar tozu hapsetmeyen yapıda, antibakteriyel özellikte olmalıdır. Özellikle emekleme ve yürüme zamanlarında, bebeğinizin halı üzerindeki faaliyetlerinin sağlığına etkisi sizin için daha fazla önem ifade edecektir. Perde seçiminde; gündüz ışığın içeri girmesini engellemeyecek, geceyse dışarıdaki ışıklardan tamamen izole edecek tül perdeler ve gölgelikler tercih edilmelidir. Halı ve perdenin renk ve desenleri de zevkinize ve odanın konseptine göre değişiklik gösterebilir.
Renk Tercihleri Ne İfade Eder?
Yaşam alanlarındaki renk seçimi yalnızca dekorasyonun bir parçası değil, aynı zamanda ruhsal sağlık için de kritik önemdedir. Söz konusu bir bebek ise onun psikolojik refahı düşünülerek pastel tonlarda çok parlak ve dikkat çekici olmayan renkler seçmelisiniz. Örneğin; açık, yumuşak, mavi ve yeşil tonları, bej vb. renkler tercih edebilirsiniz. Koyu tonlar, kırmızı ve beyaz gibi göz alan renkler ise hem dikkat dağıtır hem uykuya dalmayı etkiler.
Sizler tatlı bir telaş içinde bebeğiniz için en iyisini planlamaya çalışırken, önerilerimizle hazırlık aşamanıza katkı sağlamak istedik. Aktardığımız temel detaylardan yararlanarak hem konforlu ve şık hem güvenilir bebek odaları tasarlayabilirsiniz