Skip to main content

İç mekan dekorasyonunun önemli unsurlarından biri de duvar boyaları. Evin büyüklüğüne, odalara, mobilyaların rengine ve kişisel zevklere uygun olarak değişebilecek boya renklerinin yanı sıra, farklı özelliklere sahip boya çeşitleri de vardır. Son dönemin dekorasyon trendlerinde; geometrik boyama stillerine, aynı odada farklı duvar rengi kullanımına, bir duvarın alt ve üst kısmının farklı renklere boyanmasına denk gelmek mümkün. 

Asli görevi duvarları dış etkenlere karşı korumak olan duvar boyalarının, seçenek fazlalığıyla günümüzde geldiği nokta kafa karıştırıcı olabilir. Geniş boya ve renk alternatifi arasında karar vermekte zorlananlardan biriysen işte bu yazıyı senin için hazırladık. “Boya çeşitleri nedir; hangi boya nerede kullanılmalı?” gibi sorularının cevabını bulduktan sonra, hijyenik, sağlam ve dekoratif duvarlara sahip olmak için harekete geçebilirsin.

Su Bazlı ve Sentetik Boyalar

Boyalar içlerine eklenen incelticilere göre su bazlı boya ya da sentetik boya şeklinde adlandırılır. İnceltici olarak su kullanılmışsa su bazlı (akrilik), sentetik tiner kullanılmışsa sentetik boya oluşmaktadır.

Parlaklıklarına Göre Boya Çeşitleri

Boya çeşitlerini parlak ya da mat oluşlarına göre de değerlendiriyoruz. Örneğin, farklı markaların aynı renk tonuna sahip boyalarında bu ayrım görülebilir. Bir sonraki ev boyası tercihini  yapmadan önce özelliklerine hakim olman için kısaca anlatalım:

Mat Boyalar

Duvarda yansıma oluşturmayan bu boya çeşidi duvarların kusurlarını gizlemeye yardımcı olur.

Yarı Mat Boyalar

Saten boya olarak da bilinen bu yarı mat boyalar kolay temizlenebilmesi yönüyle caziptir. Daha önce bahsettiğimiz mat boyalara göre daha fazla yansıma oluşturur.  

İpeksi Mat Boyalar

Genelde salon, oturma odası gibi sık kullanılan alanlarda tercih edien ipeksi mat boyalar kolay temizlenebilir özelliktedir. Mat ve yarı mat arasındaki ipeksi dokusu sebebiyle bu isimle bilinir. 

Parlak Boyalar

Mutfak, dolap, kemer, kapı gibi alanlarda daha çok kullanılan boyalar kusurları belli eder. 

Yarı Parlak Boyalar

Parlak boyalara göre yansıtması ve parlaklığı daha az olan yarı parlak boyalardır.

İç Cephe Boyaları ve Özellikleri

Yaşam alanlarınızı temiz ve güzel göstermek için gerekli boya çeşitlerini tanımaya devam edelim.

Astar Boya

Boyaya geçmeden önce en alt katmana uygulanan astar boyalar tercih ettiğiniz boyanın duvara sağlam tutunmasını sağlar.

Yağlı Boya

Parlak yapıdaki bu boya çeşidi hızlı kurur ancak ağır kokusu sebebiyle evde yaşayanların sağlığını tehlikeye atmamak adına boyanan odalar havalandırılmalıdır.

Dış Cephe Boyaları ve Özellikleri

Silikonlu Boya

Su itme özelliği sebebiyle kabarmayan silikonlu boyalar uzun süre kullanılabilmeleri nedeniyle tercih edilir. 

Grenli Boya

Kabartma ve dokusu olan grenli boyalar binaların dış cephesindeki dalgalanma durumuna karşı ideal görülür. 

Elastik Boya

Özellikle yeni yapılan binalarda ilerleyen aşamalarda kullanım kaynaklı oluşabilecek çatlakları önlemek adına kullanılır.

Ahşap Yüzey Boyaları

Genelde hobi ve dekorasyon amaçlı kullanılan boyanan ahşap yüzeylerde de akrilik ve yağlı boyalar uygundur. Bunların yanı sıra kırtasiye ve hobi malzemesi satan dükkânlarda bulabileceğin hobi boyaları ve ahşap yüzeylerin korunarak daha düzgün görünmesini sağlayan vernikler de bu yüzeylerde kullanılır.

Metal Yüzey Boyaları

Pencere demirlikleri, metal borular, kapılar, balkonunuzdaki barbekü kapakları ve daha pek çok metal yüzeyde de akrilik ve yağlı boyalar tercih edilebilir. Ayrıca genelde boya tabancasıyla uygulanan, hızlı kuruyan sanayi tipi selülozik boyalar da bu yüzeyler için birebirdir.

“Boya çeşitleri neler? Hangi boya nerede kullanılmalı?” gibi sorularının cevabını bulabileceğin bu yazının ardından, yaşam alanlarında gönlüne göre seçtiğin renk ve dokudaki boyaları kullanabilirsin. Boya yaparken profesyonel ellerden destek alabileceğin gibi bazı alanları kendin de kolaylıkla boyayabileceğini unutma. Bunun için daha önce hazırladığımız yazıdan faydalanabilirsin.