Skip to main content

Dans akla neşe ve mutlulukla birlikte gelir ya da şunu demek de aynı şekilde doğru olacaktır: içimizde coşkun duygular hissettiğimiz zamanlarda vücudumuzda ritimli hareketler ve her ne şekilde olursa olsun dans etmeye yönelim daha fazla olur. Kısaca, duygularımızın ifade biçimi olarak dansı kullanırız. Peki ama her coğrafyada kültürün, geleneğin etkilerini taşıyan farklı özellikler barındıran dans türlerinin tek amacı bu olabilir mi? Bazısı sakin melodiler eşliğinde bazısı daha hızlı ve kıvrak… Bazısı kabarık uzun bazısı kısa renkli hareketli eteklerle bazısı ise şalvar ya da taytla… Farklı türlerine eşlik eden müzikler ve kıyafetler kültürden kültüre değişse de dans, estetik anlayış eşliğinde tüm vücudun ritmik şekilde hareket etmesi, duyguların ifade bulması şeklinde ortaklık sağlar. 

Bir dans türünü oluşturan tüm adımları, hareketleri ve koreografiyi sergilemenin ise ruh beden sağlığına pek çok faydası vardır. Bu yazımızda, Yiğit Özgür’e ait o meşhur karikatürde olduğu gibi “O zaman dans! Renk!” diyoruz ve dans etmenin faydalarını paylaşıyoruz. 

Formda Kal, Kalbini Düşün

Dans etmek bir nevi spor egzersizidir. Sporun tüm faydalarını dans ederek de bulabilirsin. Düzenli dansla kilo kontrolünü sağlamak, yağ yakmak, kasları güçlendirmek, dayanıklı, esnek, zinde bir vücuda kavuşmak, duruş bozukluklarını gidermek ve bunlara bağlı olarak kalp sağlığını korumak mümkün.

Sosyalleş, Kendine Güven

Dans, tek başına yapılabilen bir aktivite olduğu gibi çoğunlukla eşli ya da grup halinde olduğu görülür. Dans esnasında insanlar birbiriyle iletişim halinde ve temasta olduğu için anlamlı, iyileştirici güçte sosyal ortamlar doğar. Yapılan eylemle kendini sözsüz şekilde ifade etme alanı yakalayan insanlar, zaman geçtikçe özgüvenlerindeki olumlu yönde değişimi de gözlemleyecektir. 

Hafızanı ve Zekanı Güçlendir

Hareket etmek ve vücudu koordinasyonlu (el, ayak, göz vb.) kullanmak hafızayı güçlendirmenin, özellikle ilerleyen yaşlarda görülen demans, alzheimer gibi hastalıklarla mücadele etmenin başlıca yollarından biri. Hal böyle olunca, kişiler dans ederek bir sonraki adımı ve toplamda tüm koreografiyi hatırlamaya yönelik pratikler yapmış olur. Tüm bu işleyiş içinde hatırlama, hızlı karar alma ve uygulama zaman içinde zekayı geliştirir. 

Vücudunu ve Sınırlarını Keşfet

Dans pozisyonları, nefes alışverişin başta olmak üzere parmak uçların dahil vücudunun her köşesine sirayet eder. Yaptıkça fark edersin ki daha önce çalıştırmadığın kaslar harekete geçmiş. İlk zamanlar bu durum ağrı sızılara yol açsa da zamanla hafiflediğini, esnediğini hissedersin. Zor pozisyonların üzerine gittikçe aslında ne kadar güçlü ve tahmininden fazla olanak barındıran bir bedenin olduğunu fark edecek. Fiziki ve psikolojik sınırlarını nereye kadar zorlayabildiğini keşfedeceksin. Aslında potansiyelin sandığından daha fazla. 

Uyku Kaliteni Artır

Gün içinde sağlıklı ve iyi hissettiren aktivitelerin artması kaliteli uyku içinde birebir. Dans ederek mutluluk hormonlarını harekete geçirdiğin, tatlı bir yorgunluk hissettiğin günün sonunda güzel bir uykuyu hak edeceksin. Kaliteli uykular uyuman, kendini iyi hissetmene, zihnini berrak ve zinde tutmana yardımcı olur.

Özellikle uzun süre hareketsiz kaldığımız karantina günlerinin ardından dans ederek tüm vücudumuzu çalıştırmak, üstelik bunu yaparken ruhumuzu da canlandırmak akıl ve ruh sağlığımız için en cazip çözümlerden biri. Her yerde her zaman özgürce dans edebilmenin yanı sıra eğer profesyonel yaklaşıyorsan bireysel ya da grup dersleri alarak teorik ve pratik yetkinliğini artırabilirsin.