
Dikiş dikmek eski moda görünse de oldukça yetenek, sabır ve çaba gerektiren özel bir beceri. Bu beceri yalnızca annelerimizin ve onlardan daha önceki kuşaklara ait kalmasın istiyorsan ama nereden başlayacağını bilemiyorsan bu yazı senin için oldukça yararlı olacak baştan söyleyelim. Dikişe yeni başlayanlara öneriler yazımızı okuduktan sonra kendine ya da sevdiğin birine ilk eserini hazırlayabilirsin.
İşte dikkate alman gereken o öneriler:
Dikiş Makinesi Tercihi
Dikiş dikmenin tek yolu makine kullanmak değil, ama sen yine de bir makinem olsun, işe öyle başlayayım diyorsan son model bilgisayarlı makineleri önermiyoruz. Orta karar, çok karmaşık özellikleri olmayan bir makineyle başlaman yerinde olabilir. Karar vermeden önce kısa bir araştırma yaparak kullanıcı deneyimlerini öğrenmen de yerinde olabilir. Yine de başlangıç için el dikişini göz ardı etme.
Üretim Sürecinin Tamamlanması
Her yeni başladığımız işte önce heves ve heyecan doruktadır. Grafikte hızla yükselen harekete geçme ivmesi, zamanla duraklamaya, daha sonra düşüşe ve en kötü ihtimalle de tamamlanmadan bitmeye doğru gider. Ama bizden tavsiye, dikişe yeni başladıysan bitirmeden bir başka çalışmaya geçme. Bir işi tamamlayıp sonuçlarını görmeden yenisine başlarsan yarım bırakma döngüsünden çıkamayabilirsin.
Dikiş Malzemelerinin Seçimi
Başlangıç aşamasında, pahalı malzemelerden kaçmak için kalitesiz ve eksik malzemeyle işe girişmeni önermeyiz. Malzeme seçiminde en pahalıları olmasa da iyi kalitedekileri seçmen bir acemi olarak işini kolaylaştıracaktır. Böylece başladığın süreci özenle sürdürmüş ve yaptığın işten tatmin olursun. Eksik malzeme kısmına gelince dikiş masası, çizim için kullanılan sabun ikâmesi olabilecek parçalar gibi dursa da onların yeri başka işler için özelleştirilmiş malzemelerle dolmaz.
Beden Ölçüsü Alma
Kendin için bir şeyler dikiyorsan ölçü alırken bir başkasından destek alman gerekecek. Çünkü kendi ölçülerini alırken hatalı sonuçlar elde edebilirsin. Bunu istemezsin değil mi?
Kumaş Tercihi
Saten, kadife ve organze kumaşları ilk etapta tercih etme. Bu kumaşların özel dikiş teknikleri olduğu için zorlanabilirsin. Ayrıca bu aşamalarda desenli kumaşlardan da kaçınmanı öneriyoruz çünkü süreklilik gerektiren desenleri birbirine denk düşürmek acemilikte seni zorlayabilir. Kalıplarda da modeller için önerilen kumaş seçenekleri yer alır, zorlanmadan hatasız şekilde dikmek için bunları dikkate almalısın. Zamanla hangi kumaş, hangi tekstil ürünü için uygun sen de öğreneceksin. Kumaşları dikişe hazırlama sürecini de göz ardı etme, bazı kumaşların kullanılmadan önce yıkanması ya da kuru temizleme yapılması gerekir.
Kalıpları Okumayı Öğrenme
Dikiş kalıplarındaki işaretlerin her birinin anlamı vardır. Bunları doğru uygulayabilmek için araştırmak ve öğrenmek gerek.
Dikiş Talimatlarını Uygulama
Kalıplarda bulunan dikiş talimatları işini kolaylaştırmak için var. Hangi seviyede olursan ol, bu talimatlara uygun hareket etmek kusursuz bir iş çıkarmanı sağlar. Profesyoneller kendi geliştirdikleri yöntemlerle daha pratik hareket etse de bu önerimiz onlar için de.
Dikiş Terimlerini Öğrenme
Dikişin de teknikler, malzemeler, kumaşlar vb. bakımından kendine özgü dili vardır. Devam etmekte kararlıysan zamanla bu dile fazlasıyla aşina olacaksın. Ancak giysilerin bölümlerini basit dikiş tekniklerini en başta öğrenmen gerek, çünkü tarifleri ve kalıpları ancak bu şekilde doğru anlayabilirsin.
Bu işe yeni başlayan biri olarak hatalar yapman, yanılman ve zorlanman normal. Önemli olan bu aşamayı yılmadan sürekli pratikler yaparak değerlendirmek. Dikişe yeni başlayanlara öneriler yazımızı dikkate alırsan acemiliğini daha kolay atlatır zamanla daha fazla ustalaşırsın. Unutma bu işin önemli bir kısmı yetenek gibi görünse de göz ardı edilemeyecek kısmı da çalışmak. Dikiş ve moda konusunda daha fazlası için Yandestek Blog’u ziyaret etmeyi unutma.