Skip to main content

Mutfak ve banyo, evin sık kirlenen kısa sürede temizlenmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Daha önce Mutfak Temizliğinin Pratik Yollarını paylaşmıştık. Bu yazımızda da her duştan sonra ilgilenilmesi gereken, banyolarda düzenli ve detaylı temizlik gerektiren duşakabinlerin temizliğine değineceğiz. Duşakabin temizliğinin püf noktaları neler? Duş teknesi nasıl temizlenir? Duşakabin camlarındaki lekeler nasıl çıkar? Bu yazıda cevaplarını ve özel önerilerimizi bulacaksın.

Yaşadığımız ortamın temizliğini sağlamak, günlük koşturmaca içinde zorlayıcı gelse de hijyenik bir yaşam alanında olduğunu bilmek de ayrıca büyük rahatlık hissettirir. O yüzden pratik yöntemlerle çok zamanını almayacak şekilde temizlik yöntemlerini öğrenmekte yarar var. Bu temizliği aksatmadan yapman durumunda, kalıntılar zorlu lekelere dönüşmeden kolaylıkla sökülüp atılır. Böylelikle tek seferde daha çok çaba sarf etmek yerine, az çaba sarf edip kısa sürelerde işlerini halledebilirsin. İşte senin için senin için hazırladığımız duşakabin temizliğinin püf noktaları:

  • Bir kabın içine kabartma tozu ve sirke koyarak karıştırın. Sirke ve kabartma tozu bir araya geldiğinde köpürme, kabarma görülmesi normal. Kabarma kesildikten sonra hazırlanan karışımı duşakabin içindeki yüzeylere, camlara, duş başlığı ve musluğuna sünger yardımıyla sürerek 15 dakika bekletmelisin. Ardından arkada kalıntı bırakmayacak şekilde yıkayıp, kurulayabilirsin. Temizlikte bu karışımı kullandığın yüzeylerin her zamankinden daha parlak göründüğünü fark edeceksin. Üstelik kimyasal ürünlerin potansiyel zararından da kurtulmuş olacaksın.
  • Sprey şişe içine (daha önce kullanılan ve boşalmış bir sprey şişe de kullanılabilir) eşit miktarda sirke ve su doldurup biraz da bulaşık deterjanı ekle. Karışımı çalkaladıktan sonra 10-15 dakika beklet, ardından hassas temizleme bezi ya da sünger kullanarak tüm yüzeylere uygula ve duruladıktan sonra kurula.
  • Doğal ürünlerle yapılan temizliğin yanı sıra, marketlerde satılan kireç sökücü ve çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerinden de yararlanabilirsin. Bu ürünleri kirli yüzeylere uygularken, içerde sıcak su kaynaklı buhar olmamasına ve havalandırmanın açık olmasına dikkat et. Kireç sökücüyü bir bez yardımıyla sürebilir, çamaşır suyunu ise sprey şişe içinde suyla seyrelterek kullanabilirsin. Her ikisini de uyguladıktan sonra etki göstermeleri için bir süre bekletip ardından durulamanı öneririz. 
  • Her banyo kullanımından sonra, zemin, musluk, duş başlığı ve camları bir bez yardımıyla kurulamaya özen göster.
  • Banyo sonrasında duşakabin camlarını, içerdeki duvarları ve zemini çekpas yardımıyla silerek kuru ve temiz kalmalarını sağlayabilirsin. 
  • Banyo sonrasında duşakabinin kapısını ve havalandırmayı açık bırakmak tavsiyelerimiz arasında. Böylece içerideki elektronik eşyalar nem ve buharlaşma etkisiyle zarar görmez. Camlar leke kalmadan kurur. 

Duşakabin temizliği ne kadar sık yapılırsa etkisi o kadar kalıcı olur. Banyo temizliği konusunda yapılan ertelemeler, en ufak lekelerin çıkmasını bile zorlar. Bu nedenle kalıcı ve kolay bir temizlik için banyo temizliğini en az haftada bir olmak üzere, sık aralıklarla yapmak önemli. Yukarıda yer verdiğimiz duşakabin temizliğinin püf noktaları etkin temizlik yapmak isteyenler için birebir olacak.