Skip to main content

Duvar boyası, kapalı mekanların havasını değiştiren en önemli tadilat unsurlarından biri. Ortamın temizliğinin göstergesi de çoğu zaman duvarlar. Ayrıca evinin fark yaratan  dekorasyona sahip olmasını istersen işe duvar renklerinden başlayabilirsin. Tek bir duvarı farklı renge boyamak ya da renklerle geometrik şekiller vermek bile mekanın havasını değiştirmeye yetecektir. Sonuçta basit bir duvar boyasıyla yaşam alanlarında büyük değişimler yaratmak oldukça kolay. Peki ama nasıl?

Tadilat ve dekorasyon deyince akla gelen ilk işlerden biri boya badana. Bu işi yapmak eğlenceli ve kolay görünse de inceliklerini bilmeden başlamak olmaz. Boyayan kişi de olsanız hizmet alan kişi de bu yazımızı okumadan geçmeyin; önerilerimiz herkese fayda sağlayacak. Ev boyamanın püf noktaları burada:

İlk Adım: Malzemeleri Tamamla

Boyaya başlamadan önce ihtiyaç duyacağın tüm malzemeleri hazırlanman da fayda var. O zaman, malzeme listesini veriyoruz:

Boya, boya tavası, rulosu, fırçası, astar, koruyucu örtü, ihtiyaca göre; alçı, macun, spatula, maskeleme bandı, merdiven, sırık, kontrol kalemi, tornavida.

İkinci Adım: Hazırlık Süreci

Boyaya başlamadan önce hem yer açmak hem istenmeyen kazaları engellemek için yerdeki halı ve kilimleri kaldırmalı, odadaki eşyaları ortaya çekerek üstlerini muşambayla örtmeli, zemini de koruyucu bir örtü yardımıyla kapatmalısın. Böylelikle eşyaların olası boya lekelerinden korunmuş olur. Benzer şekilde boya bulaşmasını istemiyorsan; odadaki prizleri ve elektrik anahtarlarını kontrol kalemi yardımıyla çıkarabilir, süpürgelikleri ve kapı kasalarını maskeleme bandıyla korumaya alabilirsin. Boyanacak alanlar içinde tavan da yer alıyorsa elektrik şalterini indirdikten sonra, kontrol kalemi ve tornavida yardımıyla aydınlatmaları da çıkarmalısın. 

Üçüncü Adım: Hasar Onarımı

Yapılan boyanın kusursuz olmasını istiyorsan, onarıma ihtiyaç duyan noktaları spatula aracılığıyla alçı ya da macun sürerek pürüzsüz hale getirmelisin. Kuruduktan sonra zımparayla düzeltip nemli bir bezle tozunu aldıktan sonra işlem başarıyla tamamlanmış olacak. 

Dördüncü Adım: Boya Başlasın!

Boya hazırlığı, tercih ettiğin türe göre farklılık gösterir. Örneğin; suyla, tinerle seyreltilen boyalar olduğu gibi seyreltilmeye hiç ihtiyaç duymayanlar da var. Bunun için, kullanacağın boyanın talimatlarını okumak ve uygulamak yerinde olacaktır. 

Yapılacaklar listesinde tavan boyama da bulunuyorsa başlaman gereken ilk yer orası. Buraya ulaşmakta sıkıntı yaşarsan, merdiven yerine sırık kullanabilirsin. 

Boyamaya geçmeden önce, boyayı sağlam tutması ve dayanıklılığını sağlaması için bir kat astar geçmelisin. Kuruyan astarın üzerine artık dilediğin rengi boyayabilirsin. 

Boya uygulaması esnasında istenilen sonucu alabilmek için rulonun tamamı boyaya batırmamak ve boya tavası yardımıyla fazla boyayı atmak işe yarar yöntemlerden biridir. Bir diğer konu da rulonun hareketleri. Duvarda istenmeyen izler ve katlar oluşmasını önlemek amacıyla düzenli darbeler vurmak önemli. Önerilen, ruloyu yukarıdan aşağı ve ardından aşağıdan yukarı bir tur gezdirmek. Mümkün olduğunca yatay hareketler yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Duvarları bir kat boyayıp kurumaya bıraktıktan sonra, rengini göstermesi ve daha kalıcı olması için üzerinden ikinci kat da geçilmeli.

Geriye kaldı son rütuşlar… Bu son adımda, rulonun rahat hareket edemeyeceği köşeleri fırça yardımıyla boyayacaksın. İşte bu kadar! 

Değişiklik her zaman iyi gelir. Farklı renk tercihleriyle yaşam alanına yeni bakışlar kazandırabileceğini unutma. Ev boyamanın püf noktaları ve dönemin dekorasyon trendleriyle parçalı renk kullanımı tercih edebilir; özgün duvar tasarımları geliştirebilirsin. Ancak klasik bilgilerden ilerlemek gerekirse; geniş alanlarda özgür davranmak daha kolayken küçük alanlarda ferah göstermesi için açık renkleri kullanabileceğini bilmelisin.