
Ülkece vazgeçilmez besinlerimizin başında ekmek geldiğini kabul edelim. Her öğünde her yemeğin yanında bir yolunu bulup onu eşlikçi yapabiliyoruz; özellikle kahvaltıları ekmeksiz düşünmek çok zor. Hatta bazen tüm öğünümüz onun üzerine kurulu oluyor da “ekmek arası bir şeyler yerim” deyip geçiştiriyoruz. Temel besinlerimizden olan ekmekle olan maceramız özellikle evlerimizde çok zaman geçirdiğimiz koronavirüs salgını döneminde daha da hareketlendi. Organik ve doğal beslenmeye gösterdiğimiz özenin yanında; yeni bir beceri edinme, tüketmekten üretmeye geçme isteği de salgındaki karantina sürecini etkileyen ve bizi kendi ekmeğimizi yapmaya yönelten diğer etkenler.
Bu yazımızda, evde ekmek yapmayı sevenler için bilmeleri gereken püf noktaları paylaşacağız. Ekmek yapımında henüz uzmanlaşmamış olanlar varsa hazırladığımız bu yazı tam sana göre. Senin için sıraladığımız önerileri oku; malzemeleri hazırla ve işe başla.
Maya
Maya, hamur işlerinin lezzetini ve kabarmasını belirleyen etkenlerin başında geliyor. Daha önce mayalı tariflerle içli dışlı olmadıysan instant, yaş, kuru ve ekşi olmak üzere dört çeşit bulunduğunu söyleyelim. Genelde marketlerde küpler halinde satılan yaş mayanın 100 gramı, toz halinde paketlerde satılan kuru mayanın 50 gramına ve instant mayanın 33 gramına denk gelir. Buzdolabında hava almalarını önleyecek şekilde saklamanı tavsiye ederiz. Mayaları kullanmadan önce suyla aktive etmeniz gerekir ancak bir çeşit kuru maya olan instant maya suda eritmeye ihtiyaç duymadan doğrudan unla karıştırılabiliyor. Evlerde kullanılan ekmek yapma makinalarında genelde bu tür kullanılıyor. Hamuru oda sıcaklığında hava almayacak şekilde en az bir saat dinlendirerek mayalanmaya bırakmak da önemli; bu sayede hamurun kıvamı ideal hale gelir.
Un
Ekmeği ekmek yapan en önemli unsurlardan biri de un; beyaz, tam buğday, kara buğday ve çavdar unu gibi çeşitlerinden yararlanabileceğin gibi farklı unları karıştırarak da kullanabilirsin. Bu noktada unun tazeliği ve eleme yöntemiyle havalandırmak önem taşıyor. Yoğurma esnasında ise tarifte belirtilenden fazla un eklememeye dikkat edin; aksi takdirde hamur sertleşir.
Miktar
Eğer ilk kez evde ekmek yapacaksan ilk etapta küçük miktarlarda pişirmeni öneririz. Böylece yoğurman daha kolay olur. Deneyim edindikçe ekmeğin boyutunu artırabilirsin.
Su ve Yağ
Ekmeğine zeytinyağı ya da sıvı yağ ekleyeceksen fazla suyunu az tutmalısın. Eğer kıvamı tutturamazsan aşırıya kaçmadan un ilave edebilirsin. Ayrıca kullanacağın su, ılık ve temiz içme suyu olmalı.
Tuz
Ekmeğinin tuz miktarını kendin ayarlayabilirsin; dilersen tuzsuz ekmek de yapabilirsin. Tavsiyemiz sağlıktan yana olup tuz oranını yüksek tutmaman.
Yoğurma
Kıvamı 15-20 dakika boyunca dıştan içe doğru yoğurarak verebilirsin. Bu aşamada hamurun dış yüzeyinin parlak ve ele yapışmayan elastik kıvamda olmasına dikkat etmelisin.
Pişirme
Geldik ekmeği pişirme kısmına. Hazırladığın ekmek hamurunu önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 35-40 dakika pişirmelisin. Fırından çıkardığın ekmek üzerine bastığında tekrar yükseliyorsa ideal pişme kıvamına geldiğini anlayabilirsin. Fırından çıkan ekmeği bir süre soğumaya bırakarak dinlendirmelisin. Ayrıca üzerinde henüz buharı tüten bir ekmeği kesinlikle bıçakla doğramaya çalışma.
Artık evde ekmek yapmanın tüm inceliklerini biliyorsun. Hem vazgeçilmez bir hobi edinmek hem sağlıklı ve besleyici ekmekler yapmak senin elinde. Şimdi harekete geçerek becerilerini gösterme zamanı. Bundan sonra en lezzetli ekmekler senin!