Skip to main content

Herkes hayalindeki eve bir gün kavuşmak ister. Evini sevmek, burada gönül rahatlığıyla ve uyum içinde bulunmak mutlu bir yaşamın olmazsa olmazlarından. Yeni bir ev arıyorsan ve aradığın evi sonunda bulduysan taşınma ve yerleştirme işlemlerini başlatabilirsin. 

Peki ama nereden, nasıl başlayacaksın? Her şeyin yolunda gitmesini istediğini biliyoruz. Bu süreçte; yeni evinin büyüklüğü, eşyalarının yerleşimi, taşıyacağın ya da yeni alman gereken mobilyalar, pratik paketleme yöntemleri, temizlik ve nakliye derken çözülmeyi bekleyen birçok başlık karşına çıkacak.

Yorucu ve zor görünse de süreçte yaşayabileceklerini baştan bilerek planlı şekilde ilerlemek işlerini oldukça kolaylaştırır. Senin için hazırladığımız, taşınma sürecinde bilinmesi gerekenler listesini adım adım takip ederek yeni hayatına zahmetsizce kavuşabilirsin. İşte bilmen gerekenler: 

Planlama Aşaması

İlk etapta yeni evin ihtiyaçlarını tespit etmek, eski ev ile yeni evin eşyaların yerleşimi bakımından denk düşüp düşmeyeceği, kalacak ya da götürülecek eşyaları, taşınacağın evin tadilata ihtiyacı olup olmadığı ve gerekli malzemeleri (teknik ekipman) not almalısın. Planlama yapmak için sürekli yanında olacak bir not defterinden yararlanabileceğin gibi yapılacakları telefonuna da kolayca kaydedebilirsin.

Tadilat Keşfi

Taşınacağın ev yeni olabilir ya da onarıma ihtiyaç duymayabilir ama buna rağmen senin isteklerini karşılamak için tadilat gerekebilir. Her koşulda eve yerleşmeden detaylı planlama yapmalı, öngörebildiğin ihtiyaçları belirlemelisin. Bu sayede, uzun sürebilecek ve taşınmadan önce halletmen gereken tadilatları geç kalmadan başlatmış olursun. 

Nakliye Şirketiyle Anlaşma

Taşınmanın en büyük adımlarından biri, eşyalarını en iyi şekilde taşıyacak güvenilir bir nakliye şirketiyle anlaşmak. Nakliye şirketlerinin büyük çoğunluğu demonte, monte ve taşıma hizmetleri veriyor; bir kısmı ise aynı zamanda eşyaların toplanmasını, paketlenmesini, gerekli durumlarda belli bir süre depolanmasını sağlıyor. Alacağın hizmetin kapsamı, iki ev arasındaki mesafe, eşya miktarı, dairelerin bulunduğu katlar ve apartmanların asansörlü olup olmamalarına göre ödeyeceğin ücret değişiklik gösterir. Nakliye şirketleri, eşya miktarını ve evin taşımaya uygunluğunu öğrenerek hem ücret belirlemek hem planlama yapmak için fotoğraf isteyebilir ya da bizzat gelerek yerinde görebilir. 

Taşınma Hazırlığı

Bu aşamada taşınacağın gün ve saati, o günün hava koşullarını, nakliye kamyonunun evinin sokağında yer bulma durumlarını planlamaya başlamasın. Daha önce bahsettiğimiz gibi gereken teknik ekipmanlar, koli, bant, kolilerin içindeki eşyalar

Eşya Toplama

Yaptığın plan doğrultusunda eşyalarını son güne bırakmadan yavaş yavaş toplamaya başla. Kitaplarını, mevsime ait olmayan giysiler, günlük kullanılmayan eşyalar ilk kolileneceklerden olmalı. Bu aşamada, kullanmadığın eşyaları ayıklayarak elden çıkarabilirsin. Böylelikle yeni evine fazlalıklardan arınmış şekilde gidersin. Kolileri yerleştirme aşamasında ise eşyaları türlerine, bulundukları dolaplara ve odalara göre gruplandırmak büyük kolaylık sağlar. Daha önce hazırladığımız Taşınanların Hayatını Kolaylaştıracak Ev Toplama Teknikleri başlıklı yazıdan faydalanarak kolileme organizasyonunu tamamlayabilirsin.

Taşınma sürecinde bilinmesi gerekenleri aktardığımız bu yazı sayesinde kolayca organize olarak stresini hafifletmeni amaçladık. Yazıyı bir kez de kalem kağıtla birlikte okuyarak hareket planın için notlar çıkarmalısın.