Skip to main content

Evcil hayvan sahiplenmek hayatında aldığın en güzel kararlardan olabilir çünkü bir canlıyla evini ve yaşamını paylaşmak, karşılıksız sevmek ve sevilmek kadar insanı şanslı hissettirecek çok az şey var. Öte yandan, paylaşılan ortak hayatla beraber yeni sorumluluklar da oluyor. Hayvan sahiplenirken iyi günde ve kötü günde ömür boyu onunla olacağını bilmelisin. Zaten bir süre sonra onsuz bir yaşamı düşünemeyeceksin; evin, harcamaların, günlük rutinin onun ihtiyaçlarıyla birlikte şekillenecek ve bunu çok seveceksin. 

Bu yazımızda, evlerimizde bizlere arkadaşlık eden kedi ve köpekleri sahiplenmeden önce bilmen gerekenleri bir araya getirdik.

Sorumluluk Almaya Hazır mısın?

Uzaktan kedi ve köpek sevmekle sahiplenmenin aynı şeyler olmadığını unutma. Başta da söylediğimiz gibi iyi günde ve kötü günde onun yanında olmalısın. Örneğin, köpeğini günde en az iki kere dışarı çıkarmalı ve onunla yürüyüş yapmalısın. Seyahatlerinde kedi ve köpeklerini evde yalnız bırakmayarak yanında götürmeli ya da bakması için güvendiğin insanlara teslim etmelisin. İşe ya da okula giderken bıraktığın mama ve sularının yeteceğinden emin olmalısın.

Bütçe Ayırabilir misin?

Onlara kaliteli ve uzun bir yaşam sunmak için seçtiğin mamaların kalitesine dikkat etmeli ucuz ama kalitesiz besinler vermekten kaçınmalısın. Bu konuda veterinerinin önerilerini dikkate almalısın. Ayrıca, yıl içinde düzenli veteriner takibini yaptırman gerekecek. Aşılar, ilaçlar, gerekirse tedavi masrafları ve dostunun keyif alacağı oyuncak ve aksesuarlar da bütçene eklenecek. Eğer gün içinde köpeğini gezdirmeye zamanın yoksa ücret karşılığında köpek gezdiren insanlara da başvurabilirsin.

Her Koşulda Sevecek misin?

İnsanlarda olduğu gibi her hayvanın da farklı mizacı ve özellikleri olabilir. Ayrıca farklı dönemlerde ruh hali ve davranışları değişiklik gösterebilir. Yaramaz, miskin, hareketli, oyunbaz, uysal, inatçı, agresif… Onu her haliyle kabul edip sevecek misin?

Sabırlı Bir Eğitim Sürecine Hazır mısın? 

Kedi ve köpeğine vermen gereken eğitimlerin başında tuvalet eğitimi geliyor. Kedin için tuvaletini evin içinde yapacağı doğru, rahat ve kullanışlı kumu seçerek işe başlamalısın; köpeğine ise evde tuvaletini yapamayacağını öğretmen gerekiyor. Her iki eğitim de istikrarlı ilgi ve sabır istiyor. Dışarı çıktığınızda köpeğinin yanında yürümesini ve hayvan parkları dışında kontrolsüz koşmamasını sağlamak için de bir uzmandan destek alabilirsin.

Tüylere Özel İlgi Göstermen Gerektiğini Biliyor musun?

Çok sevdiğimiz kedi ve köpeklerin o sıcak ve yumuşak tüyleri bazılarımız için problem haline gelebilir. Belirli dönemlerde daha çok olmak üzere, genelde tüy döken bu hayvanların düzenli bakımının yapılması, tamamen olmasa da tüy dökümünü ciddi ölçüde etkiler. Köpekler için tüy bakım şampuanları ve özel taraklar bu bakım kriterlerinin içindedir. Ayrıca belli dönemlerde tüylerin tıraş edilmesiyle de tüy dökülmesinin bir süre önüne geçilebilir ve aynı zamanda derilerinin hava almasını da sağlanır. Dökülen tüyler için ise marketlerde satılan özel yapışkanlı rulolar kullanılabilir.

Pek çok ev hayvanına, sahipleri tarafından yeterince iyi bakılmıyor ya da bu hayvanlar terk ediliyor. En iyi ihtimalle, güvenilir birine ya da barınağa bırakılan hayvanlar, çoğu zaman sokaklara bırakılıyor. Yazımızın başından beri vurguladığımız detaylar; bir hayvanın da tıpkı insanlarda olduğu gibi zahmetli olabilecek ve aynı zamanda hayatına güzellikler katabilecek pek çok özelliği olduğunu, karşılaştığın ufak bir zorlukta onlardan vazgeçmemen gerektiğini hatırlatmak için. Gözün korkmasın; şartların hazırsa ve onu koca bir sevgiyle kucaklamaya hazırsan harekete geç!