Skip to main content

Yaşam alanlarının hem temel ihtiyacı hem dekorasyon unsuru olan mobilyalar; gün geçtikçe modeli, ustalığı, malzemesi bakımından çeşitlenmeye devam ediyor. Her ailenin kendine has tarzı, dekorasyon anlayışı, evin şekli ve boyutuna göre seçilen mobilyaların uzun yıllar korunması ve kullanılması büyük önem taşıyor. Evlerin ilk günkü gibi yeni ve hijyenik görünmesi, uzun süreli kullanımla aile ekonomisine katkı sağlanması için düzenli mobilya bakımını ihmal etmemek gerekiyor. 

Mobilya bakımının öneminden bahsedeceğimiz bu yazımızda, mobilyaları temizlerken dikkat edilmesi gereken püf noktalara değineceğiz. Kumaş ya da ahşap çeşitlerine göre bunlara  uygulanan malzemeleri ve uygulama yöntemlerini öğrenerek eşyaları ilk günkü gibi kullanmaya devam etmenin mümkün olduğunu hatırlatmak isteriz. Vakit sıkıntısı yaşıyorsan ve derinlemesine bir temizlik istiyorsan profesyonel ellerden destek alabileceğini de unutma. 

İşte mobilya temizliğinin püf noktaları seninle:

Mobilya Kumaşı Nasıl Temizlenir?

  • Bu konuda ilk husus, kumaşları uzun süre lekeli bırakmamak. Lekelere müdahale edilmediği takdirde lekeler daha derinlere nüfuz edecek ve kalıcı olma ihtimalleri artacaktır. Isı, ışık ve hava etkenlerine maruz kalan kir sabitlenir ve çıkması zor olur.
  • Koltuklar başta olmak üzere kumaş kaplı mobilyalara çay, kahve gibi sıvıların ve yiyeceklerin dökülmesi durumunda vakit kaybetmeden müdahale etmek, derine inmeden kuru bir havlu ya da bezle fazla kısmın emilmesini sağlamak gerekir. 
  • Temizlikte kullanılacak malzemenin kumaşa zarar verip vermeyeceğinden emin olmak için önce göz önünde olmayan ufak bir alanda deneme yapılmasında fayda var. Ürünü bir süre beklettikten sonra kumaşta herhangi bir hasar gözlenmiyorsa daha geniş alanlarda güvenle kullanılabilir. 
  • Temizlik malzemesi olarak; ağartıcı özellikte, ağır kimyasal maddeler içeren ürünler kullanılmamalı. 
  • Kumaş kaplı mobilyaların üstüne ince örtüler serip sopa yardımıyla vurarak tozunu almak mümkün. Böylelikle tozların odaya dağılmadan toplanmasını sağlanır.
  • Eşyalar temizlendikten sonra kurutmak için ütü kullanmayın ve güneşte bekletmeyin. 
  • Her kumaş, kuru temizlemeye uygun değildir; bu sebeple, kullanım özelliklerinde belirtilmediği sürece ürünler kuru temizlemeye gönderilmemelidir. 

Ahşap Mobilyalar Nasıl Temizlenir?

  • Temizliğe başlamadan önce; ahşap mobilyaların üzerinde birikmiş tozları, yumuşak bir toz fırçası ya da kuru bez yardımıyla silmekte yarar var.
  • Temizlik esnasında, özel ahşap temizleyiciler ve spreyler kullanılabilir.
  • Kimyasal ürünler kullanmaktan kaçınanlardansan sirkeli su karışımı kullanabilirsin ancak başlangıçta mobilyanın kullanım önerilerini öğrenmelisin. Her ürün her ahşap türüne uygun olmayabilir. Ürünün görünmeyen, ufak bir kısmında hazırladığın karışımı deneyerek reaksiyon verip vermediğine kontrol edebilirsin.
  • Ahşap mobilyalar için sıvı bir temizlik ürünü kullandıysan silme işleminin ardından yumuşak bir bezle yüzeyi kurulamaya özen göstermelisin. 
  • Mobilyaları uzun süreli, ilk günkü gibi temiz ve sağlam kullanabilmek için mevsim geçişlerinde genel bakımlarının yapılması önemlidir. Örneğin, kıştan yaza geçişlerde zımparalayıp terebentin ya da tik yağı sürerek ahşabın beslenmesini, ilk günkü kadar yeni görünmesini sağlayabilirsin.
  • Deterjan, çamaşır suyu ve alkollü ürünlerle temizlik yapmanın ahşap yüzeylerin cilasına zarar vereceği unutulmamalıdır.
  • Temizlik dışında, ahşap yüzeyleri sıvılara karşı korumak gerekiyor. Yüzeye dökülen sıvılar, iz bırakma potansiyeline sahip.

Kendin için iyi bir şey yapmak istiyorsan; evine, ofisine, yaşam alanlarına özen göstererek işe başlayabilirsin. Mobilya temizliği de bu kapsamda yapılacaklar bağlamında ilk sıralarda yer alıyor. Önerilerimizi hayata geçirerek daima temiz, yeni ve göz alıcı mobilyalara sahip olman mümkün. Senin için hazırladığımız mobilya temizliğinin püf noktaları kılavuzundan yararlanarak, ahşap mobilyaların ve mobilyalardaki kumaş detaylar için yapabileceklerini en kısa sürede hayata geçirmelisin.