
Hayatımıza giren akıllı cihazlarla her anımızı fotoğraf karelerine sıkıştırıyoruz. Oysa eskiden, analog makinalardaki sınırlı sayıdaki filmler sebebiyle şimdiki gibi aralarında nüanslar bulunan onlarca kare çekmiyorduk. Fotoğrafta ışık mı patladı? Doğru açı yakalandı mı? Bunları öğrenebilmek için fotoğrafların banyo edilmesi gerekiyor; kısaca oldukça zahmetli bir süreç bizi bekliyordu. Şimdilerde ise, çekilen fotoğrafları hemen görebiliyor; beğenmezsek deklanşöre bir daha basıyoruz.
Özellikle görsel paylaşmanın yaygın olduğu popüler sosyal medya uygulamalarıyla birlikte, herkes bir nevi fotoğrafçılığa soyundu. Ancak fotoğrafçılık mesleği sanıldığı kadar kolay ve zahmetsiz bir iş değil; pek çok inceliği bulunuyor.
Profesyonel fotoğrafçı olmasan da, bir hobi edinebilir; arkadaşlarının güzel fotoğraflarını yakalayarak onları mutlu edebilirsin. Bunun için fotoğraf çekmenin püf noktalarını senin için derledik. Umarız, unutulmaz anlar yaşarken bu anların hakkını veren ölümsüz kareler yakalarsın.

Arka Planı Doğru Seç
Fotoğrafın arka planı, konusuna göre elbette değişiklik gösterebilir. Ancak genelde, sade ve detaylara boğulmayan arka planlar tercih edilmeli. Bu sayede, fotoğrafı çekilen kişi ya da objenin daha iyi görünmesi sağlanabilir. Özellikle, fotoğrafın odağındaki objeyi dikine kesen ağaç ya da direkler olmaması önemli detaylardan biri. Deklanşöre basmadan önce çevreyi incelemek ve tek bir noktaya kilitlenmemek aklınızda olabilecek ilk koşullardan olabilir.
Çektiğin Objeyi Ortalama
Çektiğin obje ya da kişinin, karenin tam ortasında yer almamasına özen göstererek fotoğrafa canlılık katabilirsin. Bu şekilde, öyküsü olan ve estetik fotoğraflar ortaya çıkarırsın. Gördüğün alanı, ufak karelere bölünmüş düşünerek hedefteki objeyi bunlardan birine yerleştirebilirsin. Böylece fotoğrafa yorumunu da katmış olursun.
Odağını Kilitle
Otomatik odaklı fotoğraf makinalarının çoğu, vizörün tam ortasındaki objeye odaklanacağı için çektiğin obje fotoğrafın tam ortasında yer almıyorsa bulanık çıkabilir. Bunun için üç adımlık basit bir yol izleyerek odağını netleyebilirsin. İlk olarak, çekeceğin objeyi vizörün tam ortasına yerleştirerek deklanşöre yarım bas; bu haldeyken makinanı kaydırarak objeyi tam ortadan yana kaydır ve fotoğrafı çek. Telefonunda ise ekrana tıklayarak net görünmesini istediğin odak noktasını kolayca belirleyebilirsin.
Işığa Önem Ver
Işık, fotoğrafın en önemli bileşenlerinden biridir. Bu nedenle, manzara çekimi yapıyorsan doğru ışığı yakalamalısın; ideal manzara fotoğraflarının, sabah erken saatlerde ya da gün batımlarında olabileceğini belirtelim. Bir objeye odaklanıyorsan yaratmak istediğin görüntüye göre onun hangi açıdan, ne seviyede ışık alacağına karar vermelisin; objene yansıyacak ışık, onun görünümünü de ciddi oranda etkiler. Ayrıca, doğal ışıktan her zaman yararlanamayacağın için flaş ve ek ışık kullanmayı da öğrenmelisin.
Yakın Plandan Çek
Çekeceğin obje, bir arabadan küçükse ona yaklaşmak ve objeyi kareye sığdırmak odak noktandaki detayları daha çok gösterir; fotoğrafına değer katar. Ancak makinanın en yakın odak mesafesinden fazla yaklaşırsan da çekeceğin kare bulanık çıkar. Makinanı yakından tanıyarak objenin en net ve detaylı çıkacağı uzaklığı tercih edebilirsin.
Fotoğraf çekerken ilk etapta bilmen gereken püf noktaları seninle paylaştık. Fotoğrafçılık eğitimi, okullardan alınabildiği gibi daha çok usta çırak ilişkisine ve deneyime dayanır. Ne kadar farklı atmosferde, farklı kompozisyonlar yaratarak çekim yaparsan kullandığın makinayı tanır; fotoğrafçılığın sınırlı ve sınırsız olduğu alanları keşfedersin. Dünyayı bir de kendi gözünden yansıtmaya ne dersin?