
Halılar, hem evleri sıcak tutan hem de dekorasyonda ön plana çıkan, evlerin olmazsa olmaz parçaları. Evin en çok kirlenen ve temizliğe sık ihtiyaç duyan zeminini kapladığı için de daha fazla toza ve kire maruz kalıyor. Düzenli olarak süpürülse de kirlerden kökten kurtulmak için yılda en az bir kere yıkanmaları gerekir. Bu nedenle, evde halı yıkamanın püf noktaları nelerdir öğrenerek derinlere işleyen kiri ve tozu temizleyebilirsin. Özellikle evde alerjik bünyeli kişiler ya da emekleme çağında bebekler yaşıyorsa halıların düzenli yıkanması ayrıca önemli.
Bu yazıda verdiğimiz püf noktaları takip ederek halılarını kolayca yıkaman ve kullanım ömürlerini uzatman mümkün. İşte senin için hazırladığımız halı yıkarken dikkat etmen gereken püf noktaları:
Süpürme
Halı yıkama işlemine geçmeden önce halıyı tersten ve düzden süpürün. Hatta bir süre halıyı ters çevirerek kullanabilir ve üstüne bastıkça tüylerin içine yerleşen toz birinkintilerinin dökülmesini sağlayabilirsin. Böylece yıkama işleminden daha fazla verim alır ve işini daha kolayca halledersin.
Deterjan Seçimi
Halılar uzun-kısa, sert-yumuşak tüylü olmak üzere daha birçok farklı özelliklere sahip. Örneğin bazıları el dokuması olarak renk verebilir, bazıları sürekli tüy dökebilir. Bu nedenle hem hijyen koşullarını sağlamak hem halının rengini, dokusunu korumak amacıyla temizlik malzemelerini özenli seçmelisin. Özellikle saf sabun, Arap sabunu ve mikroplardan arındırıp parlatacak beyaz sirke kullanmanı öneririz. İnatçı lekeler için çamaşır sodası oldukça yararlı olacaktır.
Fırça Seçimi
Sert fırça tercihiyle halının daha iyi temizleneceği yanılgısına kapılma, dokusuna ve tüylerinin yapısına zarar vermemek için orta sertlikte ya da yumuşak fırça kullanmalısın.
Halının Arkasının Yıkanması
Halının yalnızca ayak basılan ön yüzü kir tutmaz, aynı şekilde arkası da tozları hapseder ve kirlenir. Başta da söylediğimiz gibi halının bu arka yüzünü de ilk etapta süpürmelisin. Yıkama aşamasında bu kısmı da benzer şekilde deterjan ve fırça yardımıyla temizlemelisin.
Halının Saçakları
Halıların saçakları varsa, onların aralarını fırça yardımıyla temizlemeli ve taramalısın. Kuruma aşamasında da düzgün kuruması ve karışmaması için düz bir zemine taranmış şekilde yerleştirmeni öneriyoruz.
Ağartıcı Kullanımı
Halının kökten temizlenmesi ve hijyeni için, evdeki diğer yüzeylerde tercih ettiğin ağartıcıları kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısın. Bu ağartıcılar, halının renginde ve dokusunda kalıcı hasarlar bırakabilir.
Durulama
Halı yıkamanın en önemli aşamalarından biri de durulama. Halı yıkarken gösterdiğin özeni, durulama vakti geldiğinde de sürdürmelisin. Halını, ön ve arka yüzeyinde deterjan kalmayacak şekilde bol suyla durulayarak son aşamaya hazırla.
Kurulama
Yıkanan halını kurutmanın en pratik yolu onu hava alan bir ortama bırakmak. Bir yanılgıya düşerek doğrudan güneş gören bir yere bırakma. Güneş ışınlarını dik şekilde alan halının rengi solar, yapısı zarar görür.
Yıkayıp havadar bir yerde kuruttuğun halılarının ilk günkü gibi görünmesi ve geçen zamandan en az şekilde etkilenmesi için düzenli süpürülmesi, havalandırılması, ters çevrilerek tüylerin dibine çöken birikintilerin dökülmesi sağlanmalıdır. Ayrıca ara ara nemli bir fırçayla halının tüylerini taramak da faydalı olacaktır. Yukarıda sıraladığımız işlemler yerine halı yıkama makinalarından ve profesyonellerden de destek alabilirsin. “Halı yıkamanın püf noktaları nedir?” diyenler için uzun yıllara dayanan deneyimlerin sonunda en iyi sonuçları alabileceğin önerileri sıraladık. Blogumuzu ziyarete ederek daha önce ev temizliğine yönelik paylaştığımız püf noktalarının tamamına ulaşabilirsin.