
Karakalem çizim, kurşun ya da kömür kalemle çizilen, tek renkli resim tekniğidir. Resimlerdeki renk geçişleri ve detaylar ise karakalemle gölgelendirme yapılarak verilir. Tek renkli bu çizimlerin resim sanatının bel kemiğini oluşturduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kalem tutuşu, çizgi çalışmaları çizimin temel unsurlarıdır; karakalem tekniği ise ilk aşamalara dair pratik yapmak ve resim sanatına giriş için en elverişli yoldur. Bu yazımızda, karakalem tekniğinde bilinmesi gerekenler hakkında bilgiye ulaşacaksın. Resim sanatına ilgi duyuyorsan başlaman gereken yer tam burası.
Karakalem Tekniğinde Malzeme Seçimi Nasıl Olmalı?
Yeni başlayanların seviyelerine uygun doğru malzemeler seçmesi oldukça önemli. Bunun için tavsiye edilen kalemler ise klasik kurşun kalemlerin B serisidir. Başlangıç seviyedeki çizimler için HB ve 2B, ilerleyen aşamalardan güçlü desenler çıkarmak için 6B, 7B ve 8B, çizgi ve gölgelerde grafit kalemler önerilir. Bir işte karakalem varsa silgi de olmazsa olmazlardan. Boyutunu dilediğin gibi ayarlayabileceğin ve gölgelendirme esnasında ışık vermede kullanabileceğin özel hamur silgiler çizimlerde en büyük yardımcılarından olacak.
Kalem Nasıl Tutulmalı?
Kalem, kağıt ve silgi hazırsa karakalem çiziminin bir diğer önemli kısmına geçebiliriz: kalem tutuşu. Kalemi çok sıkmadan geriden, eli kağıda değmeyecek ve çizimleri dağıtmayacak şekilde yukarıdan tutmak tekniğin temel adımlarıdır. El pratiği için bir süre farklı aralıklarda uzun çizgiler çekmek, iki nokta arasını düzgün bir çizgiyle birleştirmek ve kağıda elipsler çizmek fayda sağlayacaktır.
Perspektif Algısı Nasıl Oluşturulur?
Resimde iki boyutlu yüzeylerde üç boyutlu algı yaratmak için perspektif tekniği kullanılır. Teknik sayesinde derinlik ve boşluk yaratılır; resim gerçeğe yakın hale gelir. Başlangıçta, çizimde perspektif algısı yaratabilmek için orta nokta belirleyerek kağıdı ikiye bölecek bir çizgi çekmeli, çizginin başını ve sonunu başlangıç noktaları gibi düşünerek kağıdın üst kısmına farklı açılarda çizgiler çizip bunları birbirleriyle kesiştirmelisin. Bu sayede oluşacak dikdörtgenler prizmasıyla kağıt üzerinde derinlik meydana geldiğini görebilirsin.
Geometrik Şekiller Nasıl Çizilir?
Dikdörtgenler prizması, silindir, daire gibi geometrik şekilleri çizerken düz ve farklı açılardaki çizgilerden yararlanılır. Örneğin, silindirde tavanı ve tabanı oluşturacak birbirine eşit yatay çap çizgileri oluşturmak ve bunları dikey çizgilerle birleştirmek, çap çizgilerini elipslerle tamamlamak gerekir. Daire şekli için, sekiz eşit parçaya böldüğün kareyi yuvarlak hatlarla birleştirmelisin. En başta da söylediğimiz gibi düzgün çizgiler çekebilmek karakalem çiziminin temeli.
Gölgelendirme Nasıl Yapılır?
Doğru gölgelendirme yapabilmek için iyi bir gözlemci olmak, doğayı ve ışığı yakından tanımak önemlidir. Çünkü kağıt üzerinde yarattığın kompozisyonda ışığın nereden geleceğini tespit etmek seni başarılı çizimlere götürür. Örneğin, çizdiğin dikdörtgenler prizmasında üst yüzey parlak, yan yüzeyler az ışık alacağı için daha karanlık olmalıdır. Bir kompozisyon hayal et; pencere önündeki vazoda çiçekler odanın kapıya yakın kısmında dresuar üstüne yerleştirilmiş ahizeli telefon… Bu tabloyu nasıl gölgelendirirdin? Hangi alanlar daha çok ışık alır hangi alanlar daha koyu kalırdı? Çalışmayı yaparken bulunduğun ortamları gözlemlemeni, kendin için ufak notlar almanı öneririz.
Karakalem tekniğinde bilinmesi gerekenler hakkında yeteri kadar bilgi aldıysan artık çizim denemeleri yapmaya hazırsın.