Skip to main content
Yandestek

Günümüzde yaygın olarak seri üretim kıyafet ve aksesuarlar tercih edilse de terzilere duyulan ihtiyaç hiçbir zaman bitmiyor. Kumaş ve ipliklerin ustası terziler, tasarlama ve üretme kabiliyetine sahip zanaatkarlar. Son yıllarda, fabrikasyon ürünler nedeniyle terzilere daha çok onarım için başvurulsa da düğün, nişan gibi özel davetlerde giyilen kıyafetler, özel dikimden vazgeçmeyen kişiler ve lüks markalar için de terziler çalışmalarını sürdürüyor. Bazı oteller ve tatil köyleri müşterileri, holding ve şirketler ise çalışanları için bünyelerinde terzi bulunduruyor. Tiyatro, sinema gibi görsel sanat dallarında ise terzilere kostümcü olarak rastlamak mümkün.

Moda evlerinde, tekstil atölyeleri ve firmalarında, bireysel dükkanlarda alan bulan meslek, dünyanın en eski zanaatlarından biri. Müşterilerinin istekleri doğrultusunda dikim ve onarım yapan terzilerin, özellikle tasarlama süreçleri için yerel ve küresel moda trendlerini takip etmeleri önem taşıyor.

Terziler Hangi İşlerden Sorumlu?

Müşterilerini kumaşlar, giyim modelleri ve renk kombinasyonları üzerine bilgilendirmekle sorumlu terziler, bir yandan da onlarla iyi iletişim kurarak müşterilerinin talepleri doğrultusunda hareket eder; özel tasarımlar yaparlar. Bu meslek erbapları, kıyafetlerin yanı sıra; çarşaf, nevresim, yorgan, masa örtüsü gibi ev tekstili ürünlerini de diker ve onarır. Temelde; iğne, iplik, makas, mezura, dikiş makinası, prova aynası, çizgi taşı, ilik açıcı ve sökücü gibi malzemelerden yararlanan terzilerin kullandıkları malzemeler teknolojinin gelişmesiyle daha da çeşitleniyor.

Günümüzde terzilerin iş tanımlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Müşterilerin ölçüsüne göre yeni kıyafetler tasarlamak ve üretmek; eskileri yenilemek.
  • Eski gömlek yakalarını değiştirmek, bol kıyafetleri daraltmak, dar kıyafetleri genişletmek, pantolon ve etek boylarını uygun ölçülerde kısaltmak.
  • Kopan düğmeleri dikmek ve düğme iliği açmak.
  • Giysilerin yırtılan ve yıpranan parçalarına uygun yama yapmak.

Nasıl Terzi Olunur?

Diğer zanaat dallarında olduğu gibi terzilik de usta çırak ilişkisiyle öğrenilir ve deneyime dayanır. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kursların ardından yapılan sınavla verilen ustalık ya da kalfalık belgelerine sahip olanlar, meslek liselerinin Giyim Teknolojileri dallarından, üniversitelerin önlisans ve lisans programlarındaki Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinden mezun olanlar da terzi olarak çalışabilir. 

Bu mesleğe ilgi duyanların, sertifika programları ve okullarda alabilecekleri eğitimlerden daha çok deneyimli terzilerin yanında gelişebileceğini belirtmeliyiz.

Terziliğe İlgi Duyanlar Bu Filmleri İzlemeden Geçmesin

1950’lerin Londra’sında geçen Phantom Thread adlı film, şehrin önde gelen isimlerini giydiren terzi Reynold Woodcock odağında gelişiyor. Aynı zamanda sıradışı bir aşk hikayesi de bulacağın filmde, Daniel Day-Lewis ve Vicky Krieps başrolde yer alıyor. 2017 yapımı bu filmi mutlaka izlemelisin. 

Önereceğimiz ikinci film The Dressmaker, dikiş yetenekleriyle kadınlardan intikam alan Tilly’nin hikayesine odaklanıyor. Filmde, yıllar önce Avustralya’daki evini terk etmeye mecbur kalan kahramanımız, terzilik yeteneğiyle tek başına hayata tutunuyor. Başrolünde Kate Winslet’in yer aldığı filmin oyuncuları arasında Judy Davis ve Liam Hemsworth var. The Dressmaker vizyona girdiği 2015 yılından bu yana izleyicilerden ve eleştirmenlerden yüksek puanlar alıyor.

Seri üretim yoluyla tekstil ürünlerine daha ucuza ulaşabildiğimiz bu çağda, malzeme ve ürünlerin kalitesi de ters orantılı şekilde düşüşte. Oysa terzilerin elinden çıkma, özel dikim kıyafetlerimiz yıllarca eskimezdi. Mesleğin hayatımızdaki eski yeri değişmiş olsa da değerinden hiçbir şey kaybetmiş değil. Bugüne kadar bu özel mesleğe ve beceriye hak ettiği değeri vermediysen hiçbir şey için geç değil. Mahallene göz attığında, en az bir tane usta terzi bulacağından eminiz; onunla sohbet edebilir ve ondan destek alabilirsin.