
Sağlık sorunlarının, yoğun iş, eğitim yaşamının ya da günlük streslerin ve ilişkilerdeki problemlerin gerginliği vücudumuza da yansıyor. Bedenin, yaşadığın her şeyin kaydını tutuyor. Bu nedenle, bugünlerde herkesin biraz rahatlamaya, gergin kaslarını gevşetmeye ihtiyacı var. Sorunlardan tamamen kurtulmak mümkün değilse de sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için profesyonel ellerden çıkan masaj, yoga pratikleri, yürüyüş ve nefes egzersizleri hem kaslarının gevşemesini hem zihninin rahatlamasını sağlayabilir. Bugün bu bu yöntemlerden masaj üzerinde duracağız.
Masaj ne sağlar? Klasik masaj teknikleri nelerdir ve nasıl yapılır? Bu yazımızda bulabileceksin. Şimdiden sağlıklı bir omurgaya ve ve rahatlamış kaslara kavuşmanı dileriz.
Klasik Masaj Nedir?
Klasik masaj; kaslar üzerinde kaydırıcı ürünler aracılığıyla el ya da aletle yapılan gevşetici, rahatlatıcı ve güçlendirici etkideki bir tedavi yöntemidir. Dolaşımı rahatlatmak ve kas spazmını azaltmak amacıyla da kullanılır. Fizyolojik ve psikolojik açıdan doğurduğu olumlu etkiler nedeniyle, tıbbi yöntemlere ek olarak klasik masajdan faydalanabilirsin.
Özellikle sırt ve omuza odaklanan klasik masajda aromaterapik yağların etkisi de önemlidir. Yoğun baskı olmaksızın, belli bir sıralamayla düzen içinde uygulanan tekniğin detaylarını aşağıda bulabilirsin.
Klasik Masaj Teknikleri Nelerdir?
-
Öfloraj – Stroking (Sıvazlama)
Ellerin vücut yüzeyine temas edip özel yağlar yoluyla kaydırılması şeklinde yapılan öfloraj tekniği ilk adımdır. Derinin yumuşatılmasını, kılcal damarların genişlemesini, dolaşım hızının artmasını, lenfa drenajının kolaylaşmasını sağlar. Bunun yanı sıra, ter bezlerinin işlevini artırır, doku ve kaslardaki toksik maddelerin atılmasında işe yarar. En önemlisi, sinir uçlarına nüfuz ederek sakinleşmeni sağlar.
-
Petrisaj – Kneading (Yoğurma)
Petrisaj tekniği tek ya da çift elle yapılabilir; yoğurma hareketiyle kaslar sıkıştırılır ve esnetilir. Kaslara uygulanan en etkili manipülasyon yöntemidir. Bu sayede, kan dolaşımı artırılarak kas, kemik ve organlar beslenir, kasların tonusu yükseltilerek güçlendirilmesi sağlanır. Petrisaj eğer karın bölgesine uygulanırsa sindirimi kolaylaştırır.
-
Friksiyon (Basınç Uygulama)
Sürtünme ve basıncın etkisiyle doku içinde ısınma hissedilir. Ağrılı bir kas manipülasyonu olan friksiyonda, yoğun ve sık basınç uygulanır ama dokunun zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Bu teknikte; fibrozlar açılarak eklemlerdeki sertlik, kas kirişleri ve eklem ligamentlerinin gevşemesi önlenir, yara izlerinin gevşemesi sağlanır.
-
Tapotmen (Darbeleme)
Kasları gevşetmek ve rahatlatmak için kullanılan tapotmen yöntemiyle kas, deri ve sinir uçları uyarılır. Madde alışverişi ve sakrum üzerine uygulandığında sinirsel etki ile döndürülmesi sağlanır.
-
Vibrasyon (Titreşim)
Klasik masajın son adımı olan vibrasyon, genellikle tüm avuçla nadiren parmak uçlarıyla uygulanır. Bölgesel olabileceği gibi tüm vücutta da etki gösterir ancak çoğunlukla elle kavranamayan düz kaslarda tercih edilir. Vibrasyon; yara izlerinin gevşemesini, kas spazmlarının çözülmesini, öte yandan gevşek kasların sıkılaşmasını, sinirlerin tespit edilmesini sağlar. Gaz problemleri için karın bölgesinde de etkinliği görülür.
Görüldüğü gibi oldukça basit adımlarla gevşemen, rahat bir bedene ve zihne kavuşman mümkün. Masaj teknikleri doğru uygulandığında ve profesyonel ellerden çıktığında hayat kaliten artacak ve bedeninde rahatlamanın verdiği huzuru hissedeceksin.