
Klimalar özellikle yaz aylarında her evin ihtiyacı. Son yıllarda artan hava sıcaklığı ve nem oranı da ona olan ilgiyi daha çok artırıyor. Her evin büyüklüğüne ve yaşam şekline göre seçilmesi gereken klimaların, uzun ömürlü olması ve kullanımından tam verim alınabilmesi için düzenli bakımını yapmak şart. Klima bakımı nedir, nasıl yapılır ve ne kadar sıklıkla yapılmalıdır gibi tüm sorulara bu yazımızda yanıt bulabilirsin.
Klima Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?
Klima bakımını yılda altı ayda bir, yaz ve kış aylarının başlangıcında aksatmadan yaptırmak gerekir. Ayrıca mümkünse iki haftada bir filtreler temizlenmelidir. Ancak yine de evindeki klimanın ihtiyaçlarını doğru karşılayabilmek için kullanım kılavuzunu okumanda yarar var.
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima bakımında öncelik hava filtrelerinin temizlenmesindedir. Yetkili servis tarafından yapılabilecek bu işlemde, çeşitli yöntemler kullanılarak uygun temizlik malzemeleri aracılığıyla bakterilerin ve zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi sağlanır. Böylece klima çalıştığı zaman yaydığı havanın kalitesi artar.
-
Hava Filtresi Bakımı
Hava filtresi genelde klimaların ön panelinde yer alır. Tak çıkar özellikteki kapaklar sayesinde kolayca çıkarılabilir. Kapağın önündeki bölmeyi aşağı çekip buradaki filtreleri çıkarabilir, burada biriken tozları elektrikli süpürge yardımıyla çektikten sonra filtreyi yıkayabilirsin. Ancak filtreyi kuruması için güneşte bırakma. Ayrıca daha sonra klimayı çalıştırmadan önce filtreyi yerine takmayı unutma çünkü klimalar kesinlikle filtresiz çalışmamalı. Tozdan arınan ve kuruyan filtre aynı şekilde yerine takılarak kapağı kapatılır. Böylece hava dolaşımı doğru şekilde yapılır.
Hava filtresinin düzenli temizlenmediği durumlarda ise hava dolaşımında aksaklık meydana geleceği için klimada karlaşma olabilir, bu da klimanın soğutma verimini düşürür.
-
Periyodik Bakım
Klima firma yetkililerinin periyodik bakımında aşağıdaki kontroller ve işlemler yapılır:
Tüm soket bağlantıları kontrol edilir.
Fan ve pervane temizliği yapılır.
Drenaj hattı temizlenir.
Evaparatör (buharlaştırıcı), kondenser (yoğuşturucu) ve esanjör (ısı değiştirici) temizlenir.
Elektrik tesisatları kontrol edilir.
Eksik şarj tamamlanır.
Görüntü kontrolü ve duyu yöntemiyle ses kontrolü sağlanır.
R-22 gazının basınç değerleri kontrol edilir.
Klima Filtresinin Temizlenmesi Neden Önemli?
- Klima filtreleri düzenli olarak temizlenmezse klimalar temel prensibi olan ısıtma ve soğutma işlevini yerine getiremez. Bu işlem klimanın veriminde ciddi farklılık yaratır.
- Yakıt tüketiminde ciddi artış gözlenir. Hem yüksek faturalar ödememek hem doğayı korumak amacıyla bu durum önemsenmelidir.
- Düzenli temizliğin yapılmadığında durumda biriken toz ve bakteriler sebebiyle klimadan havaya kötü koku yayılır. Rahatsız edici bu koku sağlığımızı da tehdit eder.
- Temizlenmeyen klima filtreleri biriken zararlı mikroorganizmalar demek. Bu mikroorganizmalar da üst solunum yollarımız aracılığıyla viral enfeksiyonlara açık hale geliyoruz. Ayrıca alerjik rahatsızlığı olanlar için astım hastalığı da tehdit oluşturuyor.
- Klimanın bulunduğu ortamın hava kalitesini artırmak senin elinde. Klima filtresi temiz olduğu sürece ortamın havası da temiz olur. Filtrelerin düzenli temizlenmesi yoluyla iş yerlerindeki, evlerdeki hastalık bulaşma riski de azalır. Kaliteli ve sağlıklı hava solumak için klimanın bakımını yapmayı ve düzenli bakımı için servis çağırmayı ihmal etme.
Bizi sıcak, soğuk ve nemli havaların bunaltan ve zorlayan etkisinden kurtaran klimaların sağlığımıza tehdit unsurları haline gelmemesi için iki haftada bir filtre temizliğinin ve yılda iki defa periyodik bakımının yapılması oldukça önemli. Bakımın doğuracağı masrafları ve zaman kaybını ertelemek, daha fazla masraf ve harcanan zaman olarak karşına çıkabilir.