Skip to main content

Korku, gün içinde yaşadığımız onlarca duygudan yalnızca biri. İnsan olmanın gereği olarak her bir duyguyu hissetmeye ve aynı zamanda bu duyguların içinden geçerek yaşamımızı sürdürmeye mecburuz. En azından ruh sağlığımız için gerekli olan bu. Ancak korku gibi bazı duygular bizi diğerlerinden daha çok zorlayabilir. Üstelik fizyolojik etkilerini bedenimizde dahi görebiliriz. Peki ama korkularımızla nasıl baş ederiz? Bizi zorlayan bu duygunun üstesinden nasıl geliriz? Bugünkü yazımızda, korkularının üstesinden gelmen için sana sunduğumuz önerileri bulabilirsin. Önerilerimize geçmeden önce korku duygusunu yakından tanıyalım istedik.

Korku nedir?

Korku, tehlike ya da tehlikeli düşünce karşısında hissedilen kaygı ve üzüntü hali olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda ruh bilimi kavramı olarak şu şekilde detaylandırılıyor; gerçek ya da beklenen bir tehlike ile yoğun bir acı karşısında uyanan coşku, beniz sararması, ağız kuruması, solunum ve kalp atışı hızlanması vb. belirtileri olan ya da daha karmaşık fizyolojik değişimlerle kendini gösteren duygu. Özellikle kronik olması durumunda yaşamı sekteye uğratabilecek bu duygu, eylem alanlarını ve potansiyel yaşantılarını da sınırlar. Üstesinden gelebilmek bu yüzden önemlidir.

Korkunun Belirtileri Nedir?

Aşağıda bulacağın belirtiler korkularını, korku yaşadığın anları tespit etmen için işine yarayacak. Korktuğunda, kendinde bu etkileri gözleyebilirsin:

  • Nefes almada güçlük,
  • Kalp atışında hızlanma,
  • Endişe ve panik,
  • Terleme,
  • Bayılacağını sanma,
  • Güçsüzlük hissi,
  • Ortamı terk etme isteği.

Korkularınla Nasıl Baş Edersin?

Öncelikle, korkularını kendinden bağımsız değil; sana dair, seni sen yapan parçalar olarak görmelisin. Kendine şefkatle yaklaşıp yaşadığın her duygunun normal olduğunu kabul etmelisin.

  • Korkuların Üzerine Düşün ve Onları Anlamaya Çalış

Bu duyguyu hissettiğin anlara odaklanarak seni nelerin tetiklemiş olabileceğini düşün. Belki çocukluğunda yaşadıkların, çevrende gözlediklerin, seni yetiştiren insanlardan gördüğün için bilinçdışına yerleşen kodlar etkili olmuştur. Kim bilir? Bu keşif senin için kısa bir yolculuk olmayabilir; kendinle ilgilenmen geniş bir zamana yayılabilir. Belki de aradığın cevaplar derinlerde değil de gözünün önünde duruyordur. Bulduğun cevapların sen de yarattığı etkiler her ne ise onları kabullenmeye çalış ve bu farkındalıkla kendini hırpalamadan yaşa. Korkularını reddebilmek köklü bir çözüm olmayacak ama bu anlam arayışı seni daha derin ve gerçekçi bir alana taşıyacak.

  • Korkularının Hayatını Nasıl Etkilediğini Düşün

Korkuların konusunda yalnız olmadığını ve dünya üzerinde farklı ailelerden, yaşayış biçimlerinden, kültürden ve ekonomik sınıftan gelen pek çok insanın benzer duygular yaşadığını bilmelisin. Bunu düşünmek sorunlarının yegane çözümü olmasa da yalnız olmadığını bilmenin ferahlatıcı bir yönü olabileceğini düşündük. Peki, korkuların hayatını ne yönde etkiliyor? Korktuğun bir konuda reaksiyon göstermek sana neler hissettiriyor? Bir de bunlar üzerinde düşünmeni ve korkuların olmasa yaşayabileceklerini hayal etmeni istiyoruz. Hayallerin bir gün gerçek olur belki de.

  • Korkularınla Yüzleş

Kademeli olarak geleceğin bu aşama seni özgürleştirebilir. Ancak yüzleşmeye hazır olmadığını hissediyorsan da kendini zorlama. Kendine emek ve şefkat vermeye devam et; doğru zaman gelecektir. Yüzleşmeye hazır olduğunu hissediyorsan ufak pratikler yaparak harekete geçebilirsin. Bu pratikler sırasında yanında kendini güvende hissettiğin ve duygularını açık şekilde paylaşabildiğin kişilerin olması ve seni desteklemesi önemli olacaktır. Kendini güvensiz hissettiğin anda bileceksin ki onun eli sana uzanacak. Bizce denemeye değer.

Bu konu, yaşamında ciddi kısıtlamalara sebep oluyorsa, kendi başına yaptığın farkındalık ve pratik çalışmalarının yeterli gelmediğini hissediyorsan mutlaka bir uzmandan destek almalısın. Gözünde büyüyen adımları terapiler yoluyla kolaylaştırabilir; olaylara daha önce hiç bakmadığın açılardan yaklaşabilirsin. Umarız, bu yazımızla seni bir nebze rahatlatabilmişizdir.