
Portre, manzara, moda, etkinlik çekimi… Her fotoğrafçının uzmanlaştığı alan farklı. Fotoğraf çekimine dair bilinmesi gereken genel kurallar olsa da farklı temalardaki çekimlerde farklı nitelikte çekim teknikleri kullanmak gerekebilir. Açık hava çekimleri, stüdyo ya da sanat çekimleri hepsinin ayrı bir uzmanlığı var. Daha önce Yandestek Blog’ta fotoğrafçılığa dair bilgilendirici yazılara ve püf noktalara yer vermiştik. Bu yazımızda ise fotoğrafçılığın uzmanlık alanlarından biri olan manzara fotoğrafı nasıl çekilir konusuna değineceğiz. Manzara fotoğrafları çekmeye ilgi duyuyorsan hazırladığımız önerilere mutlaka göz atmalısın.
Tripod Kullanımı
Manzara fotoğrafları çekerken elinin titremesi ve fotoğraf makinasının sallanması fotoğrafı bulanıklaştırır ve fotoğrafın kalitesini düşürür. Bu sorunu ortadan kaldırmanın yolu fotoğraf makinanla uyumlu kaliteli bir tripod kullanmaktan geçiyor. Manzara fotoğraflarının olmazsa olmazı gün doğumu ve gün batımı anlarında enstantene hızını düşürmek gerekeceğinden tripod kullanımı daha da önemli hale gelir. Aksi takdirde çekilen fotoğrafın keskinliği düşer. Tripod kullanırken pozlama sırasında VR özelliğini kapatmak da netlik sağlamak açısından yararlı olacaktır. ISO değeri de fotoğrafın kalitesi için önem taşır. Manzara fotoğraflarında ISO ayarı 100-200 arasında bir değer olmalıdır.
Işık Faktörü
Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi ışık konusu bir fotoğrafta dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Işığın doğru kullanımı, aydınlatma kaynağının iyi tanınması bu anlamda önemlidir. Eğer ışık doğru açıyla yakalanırsa fotoğrafta ideal tonlama da oluşur. Örneğin hava puslu, karlı, bulutlu ya da güneşli, hangi durumda olursa olsun her koşulun ışığı ve fotoğraf çekim tekniği farklılaşır. Işığı tanımak ve fotoğraf üzerindeki etkilerini bilmek teorik bilgilerin yanı sıra bol pratik yaparak gerçekleşir.
Lens Seçimi
Manzara çekimlerinde yüksek zoom ve geniş açı özellikli lensler avantaj sağlar. Bu sayede kadraj kolaylıkla ayarlanır. Eğer lensin zoom aralığı düşükse kadraj alternatifi de geniş olmayacaktır.
1/3 Kuralı
Fotoğraf makinasının vizöründen bakıldığında görülen görüntü yatay ve dikey olarak 3 parçaya toplamda 9 parçaya bölünmüş olarak düşün. Çizgilerin kesiştiği noktalar da fotoğrafın ilgi merkezi olacaktır. Çekim esnasında nesnelerin bu kesişim noktalarına geldiğini düşünürsen fotoğrafta estetik bir görünüm ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.
Güneş Işınlarının Etkisi
Dik gelen güneş ışınları fotoğraf üzerinde olumsuz etki yaratacağı için parasoley ya da filtreler kullanabilirsin.
Odak Noktası
Fotoğraf çekiminin bir başka önemli noktası da odak noktasıdır. Doğru odak noktası seçerek çekmek istediğin manzara fotoğrafını oluşturabilirsin. Bu nedenle deklanşöre basmadan önce odak noktasını hassas bir şekilde belirlemelisin.
Farkını Ortaya Koy
Her şeyden önce çekeceğin fotoğrafı kafanda tasarlamalısın. Kurduğun hayalde fotoğraf tamamlandıysa sıra onu gerçeğe dönüştürmekte. Bu aşamada geniş bir açıdan bakarak farklı detayları, kompozisyonları, ışık kaynaklarını yaratmalı farklı açıların ve şimdiye kadar kimsenin çekmediği karelerin peşine düşmelisin. Sık pratik yaparak her aşamada daha özgün eserler elde edeceğini göreceksin.
Fotoğraf çekmeye ilgi duyanlar için püf noktaları vermeye devam ediyoruz. Manzara fotoğrafı nasıl çekilir merak edenler bu yazıdaki önerileri öncelikli olarak dikkate alarak eşsiz kareler elde edebilir. Herkes manzara fotoğrafı çekse de bu yazıda bulacağın temel kurallar ışığında farklı ve özgün kompozisyonlar ortaya çıkarmanın önemli olduğunu unutma.