Skip to main content

Ev temizliği yapmada ustalaşmış biri değilsen nereden başlayacağını hangi köşelere girmen gerektiğini bilemeyebilirsin. Detaylı ve hakkını vererek yapılan ev temizliği de uzun vakit alacağından işler daha da karmaşık bir hâl alabilir. Her odanın farklı öncelikleri, mobilya ve eşyası bulunduğundan temizlik yöntemleri ve kullanılan malzemeler de değişiklik gösterir. Bugünkü yazımızda ev işlerini kolay organize edebilmen için evinin mutfağına yöneliyoruz. Hijyenin en önem taşıdığı, ama aynı zamanda hızla kir tutmaya ve dağılmaya hazır noktalarından bu alan için, mutfak temizliğinin pratik yolları neler işte onu paylaşacağız.

Ocak Temizliği 

Mutfak yemek pişirmenin yeri ve yemek de yaşamımız için hayati önemde olduğu için bu alanda en çok kullanılan, kirlenmeye aday yerlerden biri ocak. O yüzden mutfaktaki işlerine bu noktadan başlamalısın. İlk olarak ocağın üzerindeki, genelde iki parça olan, demir telleri kaldırarak ocaktaki yemek kalıntılarını bir bez yardımıyla almalısın, ardından deterjanlı sünger yardımıyla kirleri silip kurumuş lekeleri yumuşamaya bırakmalısın. Bir süre sonra, süngeri yıkayıp daha güçlü bir temizlik ürünü yardımıyla kirlerin üzerinden yeniden geçmelisin; bu esnada gaz düğmeleri gibi ocağın çıkabilen, yerinden oynayabilen parçalarını da silmeli ya da söküp detaylıca temizlemelisin. İlk etapta gözle görmesen de aspiratör de tüm yemek artıklarını ve yağı tutuyor. O yüzden onun da çıkan parçalarını ılık su ve bulaşık deterjanı yardımıyla yıkamalı ve yüzeyini silmelisin. 

Fırın Temizliği 

Fırının içindeki tüm eşyaları dışarı çıkararak başla. Izgara teli, tepsiler… Ardından suya tuz ve karbonat ekleyerek temizlik için doğal bir karışım hazırla. Bu karışımı yağlı ve kirli noktalara uygulayıp 5 dakika bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla kirli alanları ovarak sil. Yemeklere tat ve koku sinmemesi için deterjanı tamamen temizlediğinden emin olmalısın.

Buzdolabı ve Dondurucu

Buzdolabında detaylı bir temizliğe girişmeden önce ayıklanması ve atılması gereken tüm ürünlere göz atmalısın. Önceden yer açtığın tezgâha ya da mutfak masasına tüm katları sırayla boşaltmalısın. Sıra, su, karbonat ve sirkeyle hazırladığın temizleyici karışımla dolabın tüm detaylarını silmeye geldi. İşlem tamamlandığında arkasında toz bırakmayan kuru bir bezle bu noktaların üzerinden geçmen gerekiyor.

Derin dondurucuyu temizlemeye başlamadan önce, dolabı fişten çekip, içindeki dondurulmuş ürünleri güneş görmeyen bir yere çıkar. Erimemeleri için zaman kaybetmeden sirke ve karbonat karışımıyla dondurucuyu silip, çıkardığın ürünleri yeniden yerleştir.

Dolap Temizliği

Bu kısımda da öncelik, dolapların içindeki, raflardaki tüm eşyaların çıkarılması. Ardından bulaşık deterjanı ve sirkeyle hazırladığın karışımla dolap içlerini, kapakları ve kulpları silmelisin. Özellikle ahşap dolaplarda kullandığın bezin iyi sıkılmış olduğuna dikkat et. Hafif nemli olması temizlik için yeterli. Son aşamada nemli bezle sildiğin yüzeyleri kurulamalısın.

Mutfak Eviyesi

Tezgâh üzerinde ve eviyenin içinde hiçbir kirli bulaşık bırakma, yıkananları da kurulayıp yerlerine yerleştir. Bu aşamayı tamamladıysan içine limon tuzu döktüğün bir çaydanlık suyu kaynat. Hem çaydanlıktaki kireci söktürür hem hazırladığın limon tuzlu kaynar su karışımını eviyenin yüzeyine ve giderine yavaşça dökerek bu alanları temizlemiş olursun. Eğer kirlerin tamamen temizlenmediğini görüyorsan kimyasal içerikli temizleyicilerden yararlanabilirsin. Bir süre beklettiğin temizlik ürünlerini bol suyla durulamayı unutma!

Mutfaktaki tüm detaylar tamamlandıysa, son aşamada yerleri silmeye geçebilirsin. Tüm yağ, kir ve yemek artıkları temizleyecek bir su hazırlayarak yerleri sil. Yerler kuruduktan sonra çöpleri atacak şekilde hazırla. İşte bu kadar! Sıraladığımız mutfak temizliğinin pratik yolları listesiyle mutfağının her köşesinin parladığını göreceksin.