
Orkide, zarif ve hayranlık uyandıran görünümüyle doğum günü, yeni iş, evlilik yıldönümü gibi özel gün kutlamalarının vazgeçilmez hediyeleri arasındadır. Kadife dokulu çiçeği, geniş, sert ve yeşil dokulu yapraklarıyla pek çok insanın favori bitkisi olan orkidenin bakımı da incelik ve hassasiyet gerektirir. Peki orkide bakımı nasıl yapılır? Bu özel bitkinin bakımına ilişkin tüyoları öğrendikten sonra mevsimi geldiğinde uzun yıllar çiçek açan ve canlılığıyla göz dolduran orkidelere sahip olabilirsin.
İşte senin için hazırladığımız basit ama faydalı bakım önerileri:
Orkidenin Konumu Nasıl Olmalı?
Düşük ışık seven orkideleri doğrudan güneş almayan ancak aydınlık bir yere koymak gerekir. Aksi takdirde güneş ışınları orkidelere doğrudan gelirse yapraklarında yanıklar oluştuğunu fark edeceksin. Öte yandan, orkidenin yapraklarını da gözlemlemelisin. Eğer yapraklar koyu ise orkidenin yeteri kadar ışık almadığını anlayabilirsin. Bu durumda yapman gereken, zaman içinde orkideni daha aydınlık bir alana taşımak olmalı. Ayrıca bir diğer önemli konu da kalorifer petekleri gibi havalandırma mekanizmasının işlediği alanların üzerinde orkidelerin sağlıklı gelişmeyeceği…
Orkide için İdeal Hava Koşulları Nasıl Olmalı?
Orkidenin bulunduğu mekânın ideal sıcaklığı 17-22 derece olmalı. Yazın, güneşi direkt almayacağı ama tamamen karanlık da olmayan bir ortamda, kışın ise aydınlık bir odada orkidenin çiçek açmasını ve sağlıklı şekilde yaşamını sürdürmesini sağlayabilirsin.
Çoğu bitkide olduğu gibi havalandırma da orkideler için oldukça önemli. Çok sıcak, kuru ve havasız ortamda gelişmeye elverişli olmayan bu bitkileri sert rüzgârdan korumalı ancak doğrudan rüzgâra maruz kalmayacağı şekilde düzenli olarak havalandırmalısın.
Daha önce söylediğimiz gibi kuru ortamları sevmeyen orkideler neme ihtiyaç duyar. Öyle ki eğer uygun nemli ortam sağlanmazsa çiçek açmayacaktır. Bunun için önerimiz, haftada bir kez banyoda bekleterek ortamın neminden faydalanmasını sağlamak.
Orkide Nasıl Sulanır?
Saksı bitkisi olarak bakılan orkideler sık sulanmaktan ve daima nemli kalmaktan hoşlanmazlar. Sulama aralarına bir haftalık zaman girmesi önerilir. Bu sürede köklerin biraz kuruması gerekir. Ayrıca sulama suyunun kireçli olmaması da önemli. Bunun için sulama yapacağın suyu 1-2 saat kabın içinde bekletebilirsin.
Orkide sularken kullanabileceğin yöntemlerin başında sprey şişeyle su püskürtmek gelir. Özellikle yazın tercih edebileceğin bu yöntemle sprey şişeye doldurduğun ılık suyu orkidenin çiçeklerine gelmeyecek şekilde yapraklarına ve toprağına püskürtebilirsin. Bir diğer yöntemde ise orkideni dibi delik olan saksısıyla birlikte su dolu bir kaba yerleştirerek sulamak… Suyun köklere nüfuz ettiğinden emin olman gereken bu işlemin ardından su dolu kaptan çıkardığın saksıyı bir kenarda sularının süzülmesi için bekletmelisin. Önemli konulardan bir diğeri de sulamanın özellikle sabah saatlerinde yapılması gerektiği. Akşamları yapıldığı takdirde köklerin kuruması zorlaşacaktır.
“Orkide bakımı nasıl yapılır?” diyenler için hazırladığımız yazının sonuna gelirken önemli hatırlatmalar da yapalım. Orkidenin etkileyici çiçeklerinin ömrü ne yazık ki çok uzun değildir. Çiçeklenmede durgunluk dönemine giren orkidelerin yeni döngüsü için 6 ile 9 ay arası bir süre beklemen olası. Bekleme aşamasında yukarıda ilettiğimiz bakım önerilerini uygulaman yeniden çiçeklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca genelde, orkidelerin köklerinin dışarı çıktığı, kahverengi ya da ölü köklerin oluştuğu gözlenmektedir. Bu durumda temiz bir bitki makasıyla bu kısımlar kesilmelidir. Bitki yetiştirmeye dair hazırladığımız diğer özel tüyolar için Yandestek Blog’a göz atabilirsin.