Skip to main content

Son yıllarda gittikçe popülerleşen pilates egzersizlerinin kökeninin aslında 1920’li yıllara dayandığını biliyor muydun? Almanya doğumlu Joseph H. Pilates, hem fiziksel sağlığı korumak hem bedeni güçlendirmek amacıyla zihin ve kasları uyum içinde çalıştıran bu egzersizleri geliştirmiş. Onun geliştirdiği bu hareket sistemi zamanla dans dünyasında ve sporcular arasında da yaygınlaşmış.

Aslında pilatesin temelinde doğru hareketleri düzenli şekilde uygulamak yer alıyor. Bu yolla vücuttaki core kaslar güçlenerek vücuda esneklik kazandırıyor. Uzun vadede sırt ağrıları azalıyor, kemik yoğunluğu iyileşiyor, kalp ritmin düzene giriyor.

Pilatesi henüz hayatına almamış nadir insanlardan biriysen şimdi seni buraya alalım… Pilates yapmanın faydaları nelerdir merak ediyorsan yazımızın devamında daha detaylı bilgiler bulacaksın.

Kemik Yoğunluğun Artar

Spor eğitmenleri yaptıkları gözlem ve araştırmalar sonucunda pilatesin kemik yapımını desteklediğini belirtiyor. Kaslar gibi dinamik yapıda olan kemiklerin düzenli egzersizlere olumlu karşılık verdiği biliniyor. Pilatesin hareket serilerinde görülen direnç egzersizlerinda kaslar kemikler üzerine çekilir ve kemikler sağlamlaşır. Egzersiz materyalleri olarak kullanılan direnç bantları ve aparatlar işte bu dayanıklılığı sağlamaya yöneliktir. 

Sağlıklı Kilo Verirsin

Kilo vermek için günlük kalori harcamalarını düşürmek önemli, ancak öbür taraftan egzersizlerle de yağ yakımını ve kas oluşumunu desteklemek gerekiyor. Pilates de bu noktada başvurabileceğin yöntemlerden biri. Kilonun yoğunluğuna göre dakikada 4-8 arasında kalori yakımı olduğu biliniyor. İdeal şekilde hızlı kilo verebilmek için haftada en az dört gün, orta düzeyde pilates egzersizleri yapmak da fayda var. 

Sırt Ağrılarını Geçirir & Kaslarını Güçlendirir

Özellikle uzun süre masa başında çalışanlar, duruş bozukluğu yaşayanlar ve stresli bir yaşam sürenler kronik sırt ağrıları çekiyor. Hayat kalitesini düşüren bu ağrılar, bir seneye yayılan düzenli pilates programlarıyla sırt ağrılarını önemli ölçüde azaltır. Bunun nedeni de daha önce söylediğimiz gibi egzersizlerin sırtı destekleme ve kasları güçlendirme yoluyla sağlıklı düzgün bir duruş sağlaması. Hareketin etkilerini ve seni fiziken dengeye getirdiğini bir seneyi tamamlamadan da göreceksin. Ancak alışkanlık haline getirerek uzun vadeye yaymak en iyisi…

Pilates hareketleri, karın ve yan kaslarını (core kaslar) etkili şekilde güçlendirir ve sıkılaştırır. Ayrıca derin kaslar ve six packleri oluşturan yüzeysel kaslar da çalışır. 

Vücudunun Esnekliğini Artırır & Yaralanma Riskini Azaltır

Pilates, diğer çoğu egzersizin aksine, birden fazla düzlemde hareket olanağı sağlayarak omurgayı iç rotasyondan dış rotasyona ve yana hareket ettirir. Bu yolla omurgayı esneten pilates, düşmelerde ya da ani hareketlerde yaralanma riskini de azaltır.

Kalp Damar Sağlığın için Dayanıklılık Kazandırır

Pilates diğer egzersiz programlarında olduğu gibi, kalp atış hızını artırır; oturarak yapılan bazı hareket stilleri ise kalp atış hızının düşmesini sağlar. Hareket akışları esnasında en gelişmiş egzersizler kalp atış hızını 120-130’a yükseltir. Eğer pozisyon değişikliklerinde hızlı hareket eder ve istirahat süresini azaltırsan dayanıklılığın zamanla daha çok artacaktır. Elbette spor yapmak için sağlığının elverişli olup olmadığına dair gerekli uzman kontrolünü en başta yaptırmış olmalısın.

Karnında Six Pack Oluşturur

En başa dönersek, pilates sağlığın için olduğu kadar vücudunun fit görünmesine de yarar. Vücut esnekliğini sağlamasının yanında yağ yakımını ve kas oluşumunu destekler. Bir de karındaki six pack görüntüsünden hoşlananlar için bu yönde bir estetik değişimin mümkün olabileceğini belirtelim. Diğer spor faaliyetlerine oranla kasları daha fazla çalıştıran pilateste, roll-up ve crisscross gibi stiller six pack isteyenler için birebir. Pilatesin, yediden yetmişe herkesin aşina olduğu mekik hareketine kıyasla vücudun orta kısmını daha fazla güçlendireceğini bilmelisin.

“Pilates yapmanın faydaları nelerdir?” diyenler için cevap aslında çok basit. Sağlıklı ve zinde bir hayat sürdürmek isteyen herkesi bu egzersiz rutinini yapmaya davet ediyoruz.