Skip to main content

Halılar hem evlerin temel ihtiyacı hem dekorasyonun bir parçası. Halı seçerken kullanımda sağlayacağı faydaya önem verenlerin yanı sıra göze hoş gelecek ve evin tarzını tamamlayacak modeller de ön plana çıkıyor. Evini çağdaş, minimalist, endüstriyel, İskandinav, bohem, rustik, salaş, vintage, retro tarzlarından hangisiyle dekore etmeyi tercih ediyorsan her bir parçayı da buna uygun seçmen de fayda var. 

Bugünkü yazımızda, evinde retro dekorasyon tarzını uygulayanlar için tercih edebilecekleri retro halı modellerini ele almak istedik. Retro halılar hangi özelliklere sahip, üretimi esnasında ne aşamalardan geçiyor, renkleri, desenleri ve türleri neler hepsine bu yazıda değineceğiz. 

Vintage ve Retro Ürünlerde Zaman Farkı

Eski zamanlara ait aksesuar, mobilya, kıyafet ve takıların bakım onarımdan geçerek kullanılması anlamına gelen vintage ürünlerden farklı olarak, retro ürünler eski olmasa da geçmiş zamanın model ve desenlerini yansıtır. Kısacası iki tarz arasında zaman farkı vardır. Ev dekorasyonundan giyime retro esintileri gözlemek mümkündür. Özellikle son yıllarda, vintage etki yaratmak için eski model ve renklerin kullanıldığı tasarımlar da ön plana çıkıyor. 

Retro Halıların Özellikleri

Geçmişe hayranlık ya da özlem duyanların seçimi retro dekorasyonda, genelde çok gösterişli olmayan pastel tonlar, toprak tonları, açık mavi, pembe ve yeşil renkler baş gösterir; çiçekli desenler ve renkli aksesuarlar ise eve neşe katar. Eskitilmiş görüntüsüyle retro halılar son dönemde çok fazla evde tercih edilmeye başladı. Günümüzde Anadolu’nun geleneksel halı modelleri (rengiyle, deseniyle) eskitilmiş görüntü verilerek yeniden tasarlanıyor. Yünden dokunan halıların havı tıraşlanıp kısaltılıyor. Kısa tüyü ve hafif yapısıyla bu halılar yeni nesil evlerde kullanım kolaylığı sağlamasının yanı sıra dekorasyonda etkileyici bir görünüme de sahip. Sade olmasının yanında iddialı retro halılar, el işçiliğiyle ve yüksek kaliteli malzemelerle üretildiğinde uzun yıllar kullanılabiliyor. 

Sentetik malzemeler kullanılmadan el dokuma yöntemiyle üretilen bu halılar, havları kısaltıldıktan sonra kök boyalar ile boyanıyor. El işçiliğiyle tek tek dokunan halıların her biri biricik olması bakımından da özel yere sahip. Retro modellerde tek renkle çalışıldığı gibi renk geçişlerinin olduğu üretimler de mevcut. Ayrıca bilinmesi gerekenlerden biri de, halıların bazılarında modellerin arkadan belli olması bazılarında görünmemesi. El işi retro halılar, tek tek üretildiği için üreticilerle iletişime geçerek kendi isteğine uygun ölçü, desen ve renklerde sipariş verebilirsin. 

El İşi Retro Halıların Temizliği

Organik ve kaliteli malzemelerle hazırlanan halıların lekelenmesi durumunda hızlı müdahale etmek önemli. Silinmesinde sıcak sudan kaçınarak soğuk suyla beyaz sabundan ve yün halılar için özel hazırlanan deterjanlardan yararlanabilirsin. Sildikten sonra halıların hassas tüylerine zarar vermeyecek şekilde çok bastırmadan kurulamalı ve havalanmasını sağlamalısın. Halının tamamını yıkama durumunda ise özel geliştirilmiş deterjanlar kullanılmalı ancak kullanılan boyanın renk verme riskine karşı önce ufak bir parçada deneme yapılmalıdır. Eğer deterjan sebebiyle renk veriyorsa deterjan kesinlikle değiştirilmelidir. Yıkanan halıyı kuruması için doğrudan güneş göreceği bir yere yerleştirmemeye de özen göstermelisin çünkü bu durumda da renkleri solabilir.

Evlerin temel unsurlarından görülen halılar, retro dekorasyon tarzını benimseyenler için de kritik bir öneme sahip. Halılar odaların merkezinde yer aldığı için deseni, rengi ve tarzıyla dikkat çeker ve evlerin havasını değiştirir. Kendi zevkine uygun, kaliteli ve el işçiliğiyle özel retro halılar uzun yıllar sağlam kalır ancak ilk günkü halini korumak için bakımı doğru şekilde yapılmalı ve özenli davranılmalıdır.