
Mevsim geçişleri fiziksel ve psikolojik açıdan yaşamlarımız için kritik önemde. Özellikle bahar mevsimlerinde soğuk ve sıcak havadan çıkan vücudumuz, geçiş dönemlerine adapte olma sürecinde zorluk yaşayabilir. Bu durum sonbahara geçişte; gün ışığının azalması, günlerin kısalması ve yeni mevsim rutinlerine adapte olmaya çalışmanın sonuçları olarak değerlendirilebilir. Süreç bazı durumlarda hafif etkilerle atlatılırken bazı dönemlerde ise mevsimsel depresyon gibi sonuçlar görülebilir. Gündelik yaşamı sürdürmede zorluk yaşanan bu gibi durumlarda, belirtileri takip edip yaşanan sorunun boyutuna göre uzman desteği alabileceğin gibi basit uygulamalarla daha zinde bir yaşam da sürebilirsin.
Yavaşlamanın, başlangıçların, romantizmin mevsimi sepya renkli sonbaharda vücudunu ve ruhunu dinlendirerek arınmak temel motivasyonun olsun. Hem ağaçlar da kuruyan yapraklarını dökerek, yeşerecekleri güne kadar tüm heybetleriyle boy göstermeye devam etmiyorlar mı? Peki, vücudunu ve ruhunu nasıl dinlendirecek, güne nasıl zinde uyanacaksın? Sonbahar yorgunluğuyla baş etme tüyolarımızı bu yazıda bulabilirsin.
Neler Yapmalısın?
- Gün ışığının canlılar üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bu ışıktan yararlanmak için güne erken başlamalı mümkünse tempolu kısa bir yürüyüş yapmalısın.
- Tüm yaşam ve çalışma alanlarını sık sık havalandırmalı, açık havada zaman geçirmelisin. Yürüyüşler, park, bahçe, orman gezileri ve buralarda egzersiz yapmayı alışkanlığa dönüştürmelisin.
- Uyku düzeni ve kalitesi gün içinde yapılan tüm işlerin verimliliğini etkilediği gibi iyi olma haliyle de doğru orantılıdır.
- Bol su içmek metabolizmayı hızlandırır ve daha enerjik hissetmenize yol açar. Özellikle sabah uyanır uyanmaz ve yemeklerden önce bir bardak ılık su içmeyi ihmal etmeyin.
- Paketli gıdalar, şeker ve karbonhidrat tüketmek kısa vadede zevk verse de uzun vadede yorgun ve hantal hissetmene sebep olur. Bu nedenle, doğal ve sağlıklı gıdalarla dengeli beslenmeli öğün atlamamalısın.
- Dijital gelişmelerin hayatımıza kattığı pek çok olumlu yönün yanında uzun süre telefon ve bilgisayar ekranlarına bakma ve zaman geçirmeden kaynaklı; dikkat dağınıklığı, kronik yorgunluk, göz ve duruş bozukluğu gibi etkileri de vardır. Mevsim geçişleri gibi dönemlerde arınmanın bir başka yolunu da dijital detoks yapmak da bulabilirsin. Buna son dönemde dopamin detoksu da deniyor. Daha önce, dopamin detoksunun ne olduğunu ve nasıl yapabileceğini bu yazımızda anlatmıştık.
- Kafein ve alkol tüketimi, beyni uyarıcı etkilere sahiptir fazla tüketimi vücuda uzun vadede kalıcı hasarlar da verir; bu dönemde kafein ve alkollü içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Sevdiklerinle vakit geçirmek, keyifli sohbetler etmek hiç şüphesiz üzerindeki ağırlığı hafifletecek, sohbet bir de bol kahkahalıysa değme keyfine.
- Sonbahar başlangıçların mevsimi demiştik. Yeni bir hobi edinmeye, yeni insanlarla tanışmaya ne dersin? Örneğin, zihnine ve bedenine iyi gelebilecek danslar öğreneblirsin. Bu yazımızda dans etmenin faydalarından bahsetmiştik ya da her sabah yoga yaparak güne başlayabilirsin. Güneşi selamlama adı verilen bu seriye yakından bakmak istersen blog yazımızı inceleyebilirsin.
Aldığın tüm önlemlere ve uyguladığın tavsiyelerimize rağmen şikayetlerin devam ediyorsa ardında vitamin eksikliği, hormon düzensizliği, depresyon gibi nedenler yatabilir. Bir uzman tarafından muayene edilmen ve testlerden geçmen böyle bir durumda daha iyi olacaktır. Ancak her durumda sonbahar yorgunluğuyla baş etme tüyolarımızı uygulaman da fayda var.