Skip to main content

Artan dünya nüfusu ve günümüzdeki yaşam tercihleri nedeniyle dünyanın su kaynakları hızla tükeniyor. Dünya üzerindeki her canlıyı etkileyen bu kaynak tüketimini kontrollü ve bilinçli şekilde yapabilmek için ise bilim insanlarının ve sade vatandaşların harekete geçerek iş birliği yapması önemli. Bizler için evlerimizde alabileceğimiz kişisel önlemler de bu iş birliği yöntemlerinin başında geliyor. Örneğin evlerimizde ve iş yerlerimizde su arıtma cihazı kullanımı alınabilecek önlerden biri. Bu cihaz sayesinde musluk suyundaki zararlı maddeler arındırılıp temizleniyor. Böylece yalnızca kaynak sularına erişimi olanlar değil, büyük şehirlerde yaşayanlar da musluktan akan suyu içme suyu haline getirerek tüketebiliyor. Bu yöntem aynı zamanda içme sularının paketlendiği şişelerin kullanımını düşürerek çevreye ek bir katkı da sağlıyor. Özellikle plastik damacanaların doğaya verdiği zarar azımsanmayacak ölçüde.

Bu gibi çevre dostu teknolojileri kullanarak başkalarına da ilham olmalıyız. Ama önce “su arıtma cihazı nedir?”, “su arıtma cihazı kullanımı nasıl olur?” yakından inceleyelim. 

Su Arıtma Cihazı Nedir?

Su arıtma sistemleri musluktan akan kullandığımız şebeke sularının içindeki mikroorganizmaları, zararlı kimyasalları ve katı parçacıkları eleyip arıtarak güvenli bir içme suyu haline getirir. Arıtma sırasında dezenfeksiyon, çöktürme, filtrasyon, deiyonizasyon, elektrodiyaliz ya da en yaygın kullanılan ve bilinen ters ozmoz yöntemleri kullanılır. Suyun temizlenmesi ise ozonloma ya da ultraviyole ışınları yöntemiyle sağlanır.

En Yaygın Kullanılan Ters Ozmoz Sistemi Nasıl Çalışır?

Su arıtma sistemi konusunda en popüler ve akla ilk gelen yöntem ters ozmoz yöntemi. Dünya genelinde yaygın kullanılan bu teknoloji tezgâh altına yerleştirilerek kullanılır. Geçmişte maliyetli olması sebebiyle yaygınlaşmamıs yöntem, günümüz teknolojisi sayesinde oldukça ucuza mal edilir. 

Ters ozmoz arıtma sistemi nasıl çalışır sorusunun yanıtına gelirsek, bu yöntemde su arıtma cihazıyla suya ozmotik basınç uygulanarak su, ürün suyu ve atık suyu olarak ayrıştırılır. Ürün suyu arındırılmış ve içilebilir su anlamına gelir. Atık su ise su içindeki kirlerin toplandığı kısmı ifade eder. 

Su Arıtma Cihazı Filtresi

Su arıtma cihazlarında tek bir filtre kullanılmaz. Farklı işlemlere hizmet eden birden fazla filtre bulunmaktadır. Gözeneklerinin farklı ölçülerde olması ise bu filtreleri birbirinden ayıran özelliklerin başında gelir. Buna göre: Tortu filtresi, ön karbon filtresi, membran filtre, inno-sense filtre ve anti-bakteriyel filtre olmak üzere toplam 5 filtre bulunmaktadır.

Daha önce bahsettiğimiz ters ozmos su arıtma teknolojisinde kullanılan su arıtma cihazı filtresinde ise kontrol gerektirmeyen, suyu otomatik olarak çeken ve arıtarak musluğa yönlendiren bir sistem bulunur.

Su Arıtma Cihazlarının Montajı Nasıl Yapılır?

Evlerde kullanılan su arıtma cihazları çevre dostu olmasının yanı sıra montajının ve çalışma prensiplerinin kolay olması nedeniyle de tercih sebebi.

Su arıtma cihazlarının kurulumunda ilk adım, filtre kaplarının su tankına hava almayacak şekilde sıkıca sabitlenmesidir. Bundan sonra cihaz tezgâhın altına yerleştirilerek su borusu arıtma cihazının tankına bağlanır ve suyun giriş çıkış boruları için bağlantı sağlanır. Ters ozmoz sistemi kullanılan cihaz suyu filtresinden geçirerek musluğa aktarır. 

Çevre dostu ürün ve teknolojiler günümüzün en gerekli ve hayati önem taşıyan ihtiyaçlarından. Hayatlarımızda alabileceğimiz bireysel, basit ama uzun vadede işe yarar önlemlerle çevreyi ve doğal kaynakları korumak mümkün. Su arıtma cihazı kullanımı özellikle şehir yaşantısındaki uzun vadedeki etkileri sebebiyle değerlendirmeye değer. Evler, iş yerleri, kişisel bakım, evcil hayvan bakımı ve daha pek çok başlıktaki önerilerimizden yararlanmak için Yandestek Blog’u ziyaret etmeyi unutmayın.