Skip to main content

Kendi işini kendi yapmak isteyenler, her alanda bilgi sahibi olmak isteyenler ve su tesisatçıları, bu yazı sizin için. Yandestek Blog’ta hayatı kolaylaştıracak bilgiler vermeye devam ediyoruz. Bu kez su tesisatı malzemeleri nelerdir diye merak edenler için en pratik yoldan bir liste sunuyoruz. Kısaca tanıtacağımız bu malzemelerle su tesisatına yönelik herhangi bir ihtiyacında işleri daha kolay yoluna koyacaksın.

Bir tesisat sisteminde farklı birçok ekipman bulunur. Kullanılacak malzemeler, tesisat sisteminin eski ya da yeni oluşuna, arızanın kaynağına bağlı olarak değişecektir. Örneğin, eski yapılarda metal malzemelerin ömrünü uzatmak için kullanılan galvaniz kaplamalar ya da demir malzemeler bulunur. Yeni yapılara bakıldığında ise günümüzün en çok kullanılan materyali olan plastik malzemeler karşımıza çıkar. 

Eğer tesisat malzemeleri alman gerektiyse bu konuda dikkat etmen gereken şeylerin başında tercih edeceğin ürünlerin uzun ömürlü, kaliteli yani kısacası sağlam olması gelir. Aksi takdirde ilerleyen aşamalarda sorun büyüyerek sürer, malzeme ve işçilik masrafı artar. Peki su tesisatında kullanılan sıhhi tesisat malzemeleri nelerdir? Hepsini sıralayalım:

Manşon

Manşon, içten dişli yapısıyla iki boruyu birbirine bağlayan temel elemanlardan biridir. Manşonu kullanmak için dışı dişli borular gerekir. İç tesisatta kullanılan bu malzeme suyla sürekli temas halindedir. Bu nedenle uzun ömürlü olması için paslanmayı önleyen galvaniz kaplama olması tercih edilmelidir.

Dirsek

Suyun akış yönü değiştirmek için gereken dirsek, farklı tesisatlara uyum sağlamak için farklı açı dereceleriyle üretilmiştir. Manşon da olduğu gibi dirseklerin de kaliteli bir galvaniz kaplama olması önemlidir. 

Nipel

Nipel manşonun tam tersi özellikte üretilmiş bir malzemeledir. Manşonun aksine, dikişi içte bulunan boruların birbirine bağlanmasını sağlar. Benzer şekilde galvaniz kaplama yapılarak üretilmelidir.

Hortum Rekoru

Hortum  bulunan bir tesisat için gereken hortum rekoru, hortumun takılacağı yerin ucuna takılırak sızıntıyı engeller. 

Te Aparatı

İsmini benzediği harfin şeklinden alan Te aparatı, giriş ve çıkış aparatı olmasının yanı sıra yön değiştirmek için de kullanılır. 

Pislik Tutucu

Tesisata kaçan atık malzemeleri tutmak için tasarlanan pislik tutucu, sahip olduğu filtreyle atık malzemeleri ayırarak tıkanıklık oluşmasının önüne geçer.

Küresel Vana

Suyun akmasını ve akan suyun kesilmesini sağlayan vanalar, aynı zamanda suyun tek bir yönde akmasına da yarar. Bu aparata, şimdiye kadar saydıklarımızdan farklı olarak herkesin en az bir kez temas etmiş olacağını tahmin ediyoruz.

Çok temel su tesisatı malzemelerinin sonuna gelirken açıklamalarına yer vermediğimiz ancak isimlerini sıralayabileceğimiz başka bir çok malzeme daha bulunur. Örneğin konik rekor, çekvalf bunlardan bazırları. Bunun dışında su tesisatı malzemeleri nelerdir diye soranlar için aşağıda çoğunun ismi tanıdık gelecek diğer malzemeleri de sıralayalım:

Musluk, salmastra, sifon, lavobo, duş setleri, küvet, süzgeç, rezervuar, sülyen, kendir, teflon bant, boru anahtarı, testere, boru keskisi, çekiç, murç, eğe, tenekeci makası, havya, su terazisi, mengene.

Görüldüğü gibi oldukça geniş yelpazede bulunan su tesisat ürünleri bir yapının tesisatı için olmazsa olmazlardandır. Tamirat ya da tadilat sırasında bunlardan birinin eksikliği ya da kalitesizliği söz konusuysa işler aksayacaktır. O nedenle yazı boyunca söylediğimiz gibi kaliteli, sağlam, suyla temas edeceği için paslanmaz ve küflenmez malzemeler tercih edilmesi çok önemlidir.