
Dikeni olmayan kaktüsler olarak görebileceğimiz sukulentler, kaktüsler gibi bakımlarının kolaylığı ve dayanıklı yapılarıyla bilinir. Özel güzellikleriyle teraryumları ve farklı çiçek aranjmanlarını da süsleyen sukulentlerin bir kısmı büyüleyici güzellikte çiçekler de açar. Sukulent bitkisinin özellikleri nelerdir? Sukulent bakımı nasıl yapılır? Bu bitkilerin ömrünü uzatmak için neler yapmalı? Bu yazımızda sukulentlerin özel yaşamını mercek altına alacağız.
Sukulentin Özellikleri
Sukulent, kökleri, gövdesi, yaprakları ve yaprak sapları tuttuğu suyu biriktiren etli dokulara sahiptir. Her türü kendine has yaprak şekillerine sahip olan bitkinin bazı türleri farklı şekilleriyle gerçek olamayacak kadar güzeldir. Su depolama özelliğine sahip oldukları için kaktüslerde olduğu sukulentler de kısa aralıklarla sulamaya ihtiyaç duymaz. Yaprakları kalın ve etli yapıdaki bu bitkilerin dokuları da mumlu bir tabakayla kaplı gibidir. Dış yüzeyleri sebebiyle de tuttukları suyun buharlaşması zordur.
Gelelim sukulent bakımına… Şimdi kullanılacak toprak, ihtiyaç duyduğu sıcaklık, ışık ve su miktarı, nasıl çoğaltılacağı gibi bilgileri sıralayalım.
Sukulent Toprağı Nasıl Olmalı?
Sukulent toprağının fazla suyu emmesini engellemesi için özellikle kumlu topraklar elverişlidir. Bitkinin toprağını hazırlarken %75 torf, %25 kum oranına dikkat etmek gerekir.
Sukulent Nasıl Sulanmalı?
Su depolama özelliğine sahip sukulentlerin rutin sulaması iki haftalık periyotlarla yapılmalıdır. Su ihtiyacını deposundan karşılayabilse de sağlıklı büyümesi ve gelişmesi su olmazsa olmazlardandır. Ancak düzenli sulamayla bitkini canlı tutabileceğini unutma. Verilecek su miktarını bulundukları saksının altıda biri olacak şekilde düşünebilirsin. Ancak zamanla birbirinize alıştıkça su miktarını ve suya ihtiyacı olup olmadığını kendiliğinde anlayacaksın.
Sukulentin Yetiştiği Ortam Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
Sukulentler için ideal sıcaklık 20 derece civarındadır. Kısacası oda ısında oldukça iyi şekilde yetişirler.
Sukulent Ne Miktarda Işık Almalı?
Su gibi ışık da sukulent için olmazsa olmazlardandır. Doğrudan güneş ışığının altında tutmak doğru olmasa da gün içinde en az 4-5 saat gün ışığından faydalanmalıdır. Gün ışığını düzenli olarak alması da ayrıca önemlidir.
Sukulent Toprağının Gübresi Nasıl Olmalı?
Sukulent bitkisinin toprağı için ideal gübreleme zamanı ilkbahar mevsiminden yaz mevsiminin sonuna kadarki dönemdir. Yeni sürgün verme, çiçek açtırma gibi amaçlarla N-P-K 18-18-18 gibi denge gübreleri ve N-P-K 15-30-15 oranı ya da bu orana yakın oranlarda rutin periyotlarla iki haftalık aralarla ilki 15-30-15 olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır.
Sukulent Nasıl Çoğaltılır?
Sukulent çoğaltmak için bitkinin en altındaki iri ve sağlıklı yaprakları doğru şekilde bitkiye zarar vermeden koparmak gerekir. Bu yaprakları hafif şekilde tutup çevirerek koparabilirsin. Yaprağı kopardıktan sonra havayla, suyla ya da toprakla çoğaltma işlemini yapabilirsin. Ancak sukulentin henüz yeteri kadar gelişmediyse yaprağını ayırma ve çoğaltma işlemini uygun koşullar oluşana kadar beklemelisin.
Sukulent bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını tüm detaylarıyla bu yazımızda yer verdik. Artık sukulent için ideal toprak karışımı, su miktarı ve sulama rutini, ortam sıcaklığı, alması gereken gün ışığı miktarı, gübreleme dönemlerini biliyorsun. Ayrıca bitkin geliştikçe çoğaltarak evinde daha fazla sukulente yer açabilirsin. Bitki bakımına dair daha fazla bilgiyi Yandestek Blog’ta bulabilirsin.