
Ev taşımak çoğu zaman gözümüzde büyüyen meşakkatli bir iş. Öyle ki taşınanların bazısı nakliyecilerden eşyaları paketleme hizmeti de alarak bu yükü biraz olsun hafifletir. Ancak yine de eşyalarının ne şekilde tasnifleneceğini en iyi sen bilirsin. Bu yüzden, işlerini kolaylaştıracak, gözünde büyüyen taşınma sürecini hafifletecek eşya toplama ve paketleme önerilerimizle karşındayız.
Önerilerimizi hayata geçirmeden önce planlı hareket etmen gerektiğini, gerekirse yazarak ve ufak notlar alarak organize olmanın işlerini çok kolaylaştıracağını söyleyelim. Kalem kağıdın hazırsa taşınma sürecinde ihtiyaç duyacağın tüm kalemleri hızlıca yazmaya başla. Koliler, paketleme malzemeleri, koli bandı vb. ihtiyacın olacağını öngördüğün her şey o listede yer alsın. Eşyaların durumuna ve taşınılacak yerin konumuna göre bile herkesin listesi değişiklik gösterebilir. Öyleyse hayatını kolaylaştıracak ev toplama tekniklerimizi sıralamaya başlayalım.
Paketleme için Koli Aramaya Başla
Bir dükkandan satın almayı planlamıyorsan taşınma sürecinde ciddi mesai gerektiren işlerden ilki tüm evi sığdırabileceğin kadar çok koli bulmak. Alışık olduğumuz yöntemde, genelde marketlerden ve mağazalardan boşa çıkan kolileri rica etmek iş görüyor. Bu dönemde, yakınlarının da desteğiyle koli ve paketleme malzemeleri arayışını sıkı tutmanda fayda var. Eşyaları sarmak için evdeki eski gazetelerden, bez parçalarından, mutfak eşyalarını sarmak için mutfakta kullandığın havlulardan da yararlanabilirsin.
Paketlemeden Önce Kullanmadığın Eşyaları Ayıkla
Yeni ev, yeni başlangıçlar getirir. Yaşam alanlarında ilk gün kurulan düzeni zaman geçtikçe korumak zorlaşıyor. Bir bakmışsın çekmeceler, dolaplar ıvır zıvırla dolu. Bir de uzun zamandır giymediğin kıyafet ve ayakkabılar evde yer işgal ediyor. Hazır tüm eşyalar ortaya dökülmüşken yeni evine fazlalıklardan arınarak gitmek için sağlam bir ayıklama yapmalısın.
Tencere İçlerini Göz Ardı Etme
Tencerelerin içindeki boş alanları fırsata çevirmek için ufak fincan ve bardakları kağıtlara sarıp buraya yerleştirebilirsin. Dolan tencerelerin kapaklarını kapatıp bantladıktan sonra koliye yerleştirdiğinde etrafının hafiflediğini fark edeceksin.
Kırılacakların Paketlenmesi
Mutfak eşyaları başta olmak üzere kırılabilecek eşyaları gazete kağıtlarına ve balonlu naylonlara sararak koliye yerleştirmelisin. Eşyaları daha sağlama almak istersen kolinin tabanını ve üstünü buruşturulmuş gazete kağıtlarıyla doldurmanı öneririz.
Elektronik Eşyaların Paketlenmesi
Elektronik eşyaları mümkünse kendi kutularına koyup daha sonra kolilere yerleştirmende yarar var. İstersen strafor köpüklerle de onlara koruma kalkanı oluşturabilirsin.
Giysilerin Paketlenmesi
Kırılma endişesi taşımadan paketleyebileceğin giysilerini tozdan ve kırışmadan koruman için önerilerimiz var. Kıyafetlerinin tozlanmasını ve aksi bir durumda ıslanmasını önlemek için öncesinde poşetlere koyup daha sonra kolilere yerleştirebilirsin. Kırışmalarını istemezsen bu iş için özel tasarlanmış askılı kolilerden alabilirsin. Ayrıca yeni eve gittiğinde kolayca yerlerini bulmaları için yazlık kışlık gibi konseptlere göre ayırarak işini kolaylaştırabilirsin.
Yiyeceklerin Paketlenmesi
Eğer şehirdışına veya uzak mesafeye taşınıyorsan bozulabilecek yiyecekleri riske atmamanı öneririz. Kısa mesafelerde ise yiyecekleri iki defa poşetlemeli karton koliler yerine plastik kapaklı kutular kullanmalısın.
Mobilya ve Beyaz Eşyaların Paketlenmesi
Mobilya ve beyaz eşya gibi evin büyük parçalarının demontesi ve paketlenmesi işini genelde nakliyeciler çözer ama bu işin üstesinden geleceğini düşünürsen paketleme ürünleri satan dükkanlardan 50-100 metre uzunluğunda naylon rulolardan alabilirsin.
Eğer yazının sonuna geldiysen kafanda organizasyon planları çoktan belirmiş olmalı. Hatırlatıcı notların da hazırsa bir ucundan işe başla. Eşyalar paketlendikçe üstündeki yükün hafiflediğini fark edeceksin.