Skip to main content

1950’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde rock and roll adıyla doğan bu müzik türü 60’lı yıllara geldiğimizde farklı türleriyle gelişmeye ve dünyaya yayılmaya başladı. Elektro ve bas gitar, bateri ve klavye gibi enstrümanların ağırlıklı olarak kullanıldığı rock müzikte; blues, folk, caz, klasik müzik gibi farklı müzik türlerinin de etkisi hissedilir. Zaman içinde alternatif rock, heavy metal, post rock, punk rock, space rock gibi türleri ortaya çıkan rock müzik, farklı zevklere hitap edebilen alt yapılarıyla günümüzde de geniş dinleyici kitlelerine hitap etmeye devam ediyor. 

Türkiye’de ise rock müziğin ilk esintileri 1960’lı yıllarda görüldü. Bu kez, Türkiye’de yerel ezgilerle harmanlanan rock müziğin tarihine kısa bir bakış atalım istedik.

60’lı yıllar

Türkiye’de rock müziğin ilk örneklerinde Anadolu’ya özgü müzik tınıları görülüyordu. Barış Manço, Erkin Koray, Cem Karaca, Cahit Berkay gibi öncü isimler eşliğinde Anadolu Rock adı verilen müzik türü dinleyiciyle buluştu. Bu özgün türe ait dönemin unutulmaz eserlerini günümüzde de her yaştan insan severek dinliyor. 

70’li yıllar

1970’li yıllarda hafif Batı müziği olarak anılan pop müzik türü Türkiye’de etkisini hissettirmeye başladı. Ancak Barış Manço’nun yarattığı rüzgar bu dönemde de yediden yetmişe pek çok insanı kendisine çekiyordu. Çığrışım adlı grubuyla punk rock tarzında müzik yapan Tünay Akdeniz, dönemin hatırı sayılır isimlerindendi; yaptıkları müzik başka sanatçılara da ilham oldu. Soft rock ile Mehmet Güreli, senfonik rock ile İlhan İrem, folk rock ile Mazhar-Fuat ve Anadolu rock ile Ersen ve Dadaşlar 70’ler müziğinin unutulmaz isimleri arasına girdi.

80’li yıllar

1980’li yıllarda Bulutsuzluk Özlemi ve Mozaik grupları rock müziğe yeni bir çizgi getirdi. Bu yılların sonunda kurulan Pentagram grubu metal türünün özgün örneklerini vererek çalışmalarını günümüze kadar taşıdı. 70’li yıllardaki iki kişilik grup bu kez, Mazhar Fuat Özkan adıyla müzik piyasasına sağlam bir giriş daha yaptı. Mavi Sakal, Ezginin Günlüğü, Vedat Sakman döneme damga vuran diğer isimler oldu. Böylece rock müzik türlerinin en güzel örnekleri günden güne gelişme kaydetti.

90’lı yıllar

Bu yıllarda rock müzik; hard rock, metal, punk ve saykodelik türleri ve türlerin başarılı temsilcileriyle piyasadaki yerini sağlamlaştırdı. Mor ve Ötesi, Kumdan Kaleler, Nekropsi, Replikas, Athena, Özlem Tekin, Şebnem Ferah, Haluk Levent, Teoman, Düş Sokağı Sakinleri, Kargo, Baba Zula, Yavuz Çetin, Ogün Sanlısoy ve Duman gibi isimler 90’ların özel isimleri oldu. Bu dönemdeki çoğu müzik topluluğu günümüzde de dinleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.

2000’li yıllar

Türkiye’de rock müziğin yenilendiği yıllar olarak bu dönemi anabiliriz. Aylin Aslım, Hayko Cepkin, Manga, Rashit gibi isimler döneme kendi renklerini kattılar. Daha çok, alternatif rock’ın ön plana çıktığı günümüzde, rock müziğin kült dinleyicisi, yenilerle birlikte müzik tarihinin unutulmaz isimlerini dinlemeye devam ediyor.

Türkiye rock müzik tarihinden sunduğumuz kısa kesitlerin ardından, çoğunlukla evlerde zaman geçirdiğimiz salgın günleri için bir müzik listesi oluşturup kendine rock müzik saatleri hediye etmeye ne dersin? Hem bu liste en yakın seyahatinde de sana eşlik eder belki. Kim bilir?