Skip to main content

Organik ve sağlıklı beslenmenin neredeyse bir trend haline geldiği günümüzde, şehirde yaşayanlar da toprağa ve kendi mahsullerini üretmeye yöneldi. Uzun süre göz ardı edilen bu değerler özellikle gençlerin gündemine oturdu. Şimdilerde, apartman dairelerinde oturanlar için balkonlar ve pencere önleri birer bahçeye dönüşüyor. Konuya ilgili ancak işin acemisi olanlara balkon bahçeciliğine giriş niteliğinde bir yazı hazırlamak istedik. Emeklerinle günden güne yeşeren ve sofralara gelen ürünleri yetiştirdiğini gördükçe daha büyük hayaller kurmaya başlayacağına eminiz. Öyleyse balkon bahçeciliği yapmak isteyenleri buraya alalım. 

Başlarken…

Bu işte yeni olduğun için az çeşitle başlamanı sisteme alıştıkça çeşitleri artırmanı öneriyoruz. Böylelikle ilk etapta ilgin dağılmamış olur ve yaptığın işin sonuçlarını gördükçe yenileri için motivasyonun daha çok artar. Bu işte yeniysen fesleğen, maydanoz, nane, roka, dereotu, biberiye, marul ve pazı gibi zahmetsiz bitkilerle başlayabilirsin. Marketten aldığın bitkilerin canlı bir dalını düzenli olarak suyunu değiştirerek köklendirebileceğin gibi tohum şeklinde de ekebilirsin. Yeni başlayanlar için seçtiğimiz bitkiler hızla büyüdükleri için mutfak penceresinin önüne saksılarını yerleştirebilir yemek yaptığın esnada kopararak kullanabilirsin. Endişelenme, sen üstten kopardıkça onlar kökleri yoluyla yeniden filizlenecek ve tekrar kullanıma hazır hale gelecek.

Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

Bahsettiğimiz yeşil yapraklı, aromatik bitkiler çiçekçilerden kolayca alınabilen torflarda yetişse de tohumların yanmasına sebep olabileceğinden genelde sebze meyve yetiştiriciliği için önerilmez. Torf ve steril toprağın eşit miktarda olduğu yeni bir karışım elde etmelisin. Bunun için çevrende bulabileceğin, park ya da bahçelerden toprak alarak yarım saat süreyle 120 derece sıcaklıkta fırınlayıp bu steril toprağı torfla karıştırabilirsin.

Tohumları Nereden Bulabilirsin?

Başlangıçta nesilden nesile aktarılan atalık tohumları kullanmanı önermiyoruz ancak birinden hediye aldıysan elbette onu filizlendirerek bu fırsatı kaçırmamalısın. Yetiştirdiğin ilk başarılı ürünlerden sonra atalık tohumların izini sürmen de fayda var. Şimdi hazırsan kendi tohumunu da üretebileceğini bilmeni istiyoruz. Bunun için severek yediğin domatesin çekirdeklerini kurutman yeterli. Yeşillenen kuru soğanı da toprağa yerleştirerek yeni bitkini yetiştirmeye başlayabilirsin. Bu yöntemlere alternatif olarak çiçekçi, market ve aktarlarda paket şeklinde satılan tohumlara da kolayca ulaşabilirsin. 

Tohumları Filizlendirmek için Ne Yapmalısın?

Gelelim bir şekilde elde ettiğin tohumları nasıl filizlendireceğine. Bunun için izleyebileceğin iki yöntem var. Tohumları bitkileri büyüteceğin ana saksıya serpiştirebilirsin ya da daha küçük bir alanda filizlenmelerini sağlayıp daha sonra büyük saksıyla alabilirsin. Ancak ikinci yöntemi izlemenin daha yararlı olacağını bilmelisin. Bu şekilde tohumlara filizlenmeleri için gereken özeni ve ilgiyi verebilirsin. Kullanılmayan çatlamış bardaklar, kek gibi paketli ürünlerden çıkan derinliği olan plastik kaplar, tuvalet kağıdı ruloları bu iş için yardımcı olabilir. Daha önce bahsettiğimiz toprak karışımını bu kaplara üzerinde boşluk kalacak şekilde doldurduktan sonra kabın büyüklüğüne göre bir iki tohum serpin, üstüne ince bir toprak katı daha döktükten sonra sulayın. Filizlenene kadar evin içinde üstü kapalı şekilde beklemeye bırakın.

Filizlenme Aşamasında Yapman Gerekenler

İlk haftasında fidelerinizin yetişmesi için toprağın sürekli nemli kalması önemli. Ancak sulamayı da fazla kaçırmayın. Kapların ya da saksıların altında deliklerin olması ve fazla suyun bu deliklerden akmasına da özen gösterin. Özellikle sebze ve meyveler çok suyu sevmez bu nedenle her bitkinin kendi ihtiyacına uygun miktarları gözetmelisin. Sulamayı güneşin dik gelmediği, günün erken saatlerinde ya da akşam yapman yararlı olur. Saksılar aşırı sıcak ya da soğukta olmamalı ama güneşi doğrudan almalı. 

Bu adımlar ilk etapta karışık ya da zahmetli gibi görünse de ilk adımı attıktan sonra görüldüğü kadar zor olmadığını ve kolayca üstesinden gelebildiğini göreceksin. Bir kere yaptıktan sonra arkası hızla gelecek, bir bakmışsın balkonunda limon ağaçları, yaseminler, güller yetiştiriyorsun.